Módosításra került az MFB Krízis Hitel és a PVRK termékek kiírása

2020.06.30. 19:55

Az utóbbi időben módosításra került az MFB Krízis és a Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció II. hitelprogramok leírása, ezzel kapcsolatban írtunk egy rövid összefoglalót, hasznosnak találtuk átnézni a változásokat és kiemelni az új információkat.

 

AKTUÁLISAN ELÉRHETŐ TERMÉKEK:

Jelenleg nem elérhető

MFB Krízis Hitel &
MFB Krízis Hitel Plusz

Akár 300.000.000 Ft hitelösszeg
Legfeljebb 2,5% éves kamat
24 hónap türelmi idővel
Akár 15 évre
Részletek
Jelenleg nem elérhető

MFB Régió Versenyképességi Hitel

50.000.000 Ft hitelösszegig
Beruházásra, forgóeszközre, cégvásárlásra
Részletek
Jelenleg nem elérhető

MFB Gazdaság Újjáépítési Hitel Program – Beruházási Hitel

Akár 150.000.000 forint
Már induló vállalkozásoknak is
Részletek

 

MFB Krízis Hitel

Az MFB Krízis Hitel leírásában több helyen is történtek pontosítások. Az első jelentősebb módosítás a beruházás tárgyára vonatkozik, a korábbihoz képest amennyiben a beruházási cél ingatlan, az épület fő rendeltetési jellege lakóingatlan is lehet, ezzel tehát már nincs kizárólag üdülőkre korlátozva a beruházás tárgya.

Ez röviden azt jelenti, hogy már lakó besorolású (társasházi lakás, lakóház) ingatlant is lehet vásárolni, fejleszteni, amennyiben az ügyfél a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X.20.) Korm. rendelettel szabályozott tevékenységek közül a Korm. rendelet 2. §-ában meghatározott szálloda, panzió, kemping, üdülőház, illetve közösségi szálláshely üzemeltetését végzi vagy fogja végezni ebben az épületben.

A másik jelentős módosítás a forgóeszköz hitelek elő- és végtörlesztésének összevezetése, erre vonatkozóan feltétel az, hogy a hitelcélnak megfelelő felhasználás során a finanszírozott eszköznek az adós tulajdonában kell lennie a törlesztés pillanatában. Ha a hitelt nem egyedi eszköz finanszírozására vették fel, abban az esetben a pénzügyi vállalkozás csak állomány szinten vizsgálja a forgóeszköz meglétét. A limitszámítás továbbra is az NHP Hajrá terméktájékoztatójában leírtak szerint történik, a hitelcél is ennek kell, hogy megfeleljen.

Fontos kiemelni, hogy kedvezményes hiteleknél nem kiváltható az ügylet, tehát amennyiben kamattámogatásos, EU-s forrásokból nyújtott vagy refinanszírozott a hitel, nem váltható ki.

Forgóeszközhitel kiváltása esetén törlésre került a rendelkezésre tartási idő, emellett pontosításra került a késedelmi kamat mértéke is, a kondíciók a hitelt nyújtó pénzügyi vállalkozás hirdetményében találhatók meg.

A hitel tőketörlesztése és kamatfizetése havi szintűre változott a korábbi negyedéves rendszerességről, a Hitelpont weboldalán megtalálható kalkulátorok már ennek megfelelően módosításra kerültek, így megfelelően tájékozódhat a törlesztőrészletek alakulásáról a legfrissebb kondíciók szerint.

Módosítás továbbá az, hogy a biztosítékul szolgáló óvadéki betét nem lehet 20 millió forintnál magasabb. A hitelbiztosítéki értékek meghatározásra is kiegészítésre került, lehetőség van állampapír és értékpapír óvadék lehelyezésére is, mely diszkontkincstárjegy esetében a vételi ár 100%-a, értékpapír esetében pedig a kötelezett személyek függvényében diszkontot alkalmaznak (fedezeti érték 100% alatti), az állam- és értékpapír óvadékkal kapcsolatos előírások az útmutató 16.11-es pontjában kerültek pontosításra.

Törlésre került az a rész, amely kimondja, hogy a kölcsön folyósításának egyik feltétele a kezességvállalási díj megfizetésének igazolása a pénzügyi vállalkozás felé.

A folyósítási feltételeknél pontosításra és részletezére került a finanszírozott számlák esedékességére vonatkozó kritérium: a számlán feltüntetett esedékességi idő utáni fizetés csak abban az esetben fogadható el, ha a lejárat előtt a felek a fizetési határidő meghosszabbításában megegyeztek és a dokumentációt átadták a pénzügyi vállalkozás részére, tehát késedelmes számlát nincs lehetőség kiegyenlíteni.

 

MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció II.

Az MFB PVRK II. keretösszege kibővítésre került, a korábbi 100 milliárd forint helyett az MFB Zrt. által biztosított keretösszeg 140 milliárd forintra bővült.

Megjelent a likviditási hitel, mely felhasználható személyi jellegű ráfordítások finanszírozására és működési költségek finanszírozására is. Továbbá saját beruházásoknál számos olyan eset van, ahol beszámíthatók egyes költségek a tárgyi eszköz aktivált értékébe, az útmutató 8. pontjában található meg minden erre vonatkozó információ. Beszámítható többek között a saját munkaeszközzel és saját munkavállalókkal végzett munkák önköltsége, a készen vásárolt anyagok és ezek saját dolgozóval való összeszerelésének értéke és akár idegen kivitelező munkadíja is. Tehát az is beszámítható, ha minden munkát külső kivitelező végez, és a vállalkozás csak a szükséges anyagot biztosítja a közreműködő számára.

A likviditási hitel legalább 50%-a forgóeszköz finanszírozására, legfeljebb 50%-a pedig a működést finanszírozó elemekre fordítható. Az utóbbihoz tartozhatnak többek között a személyi jellegű ráfordítások, rezsiköltségek, bérleti díjak és reklámköltségek is.

A likviditási hitel keretében ügyletenként legfeljebb 50 millió forint igényelhető, a hitel lejárata 1-től 10 évig terjedhet, a türelmi idő legfeljebb 2 év. A rendelkezésre tartási idő maximum 1 év lehet, a kamatfizetés és tőketörlesztés havonta történik, utóbbi egyenlő törlesztőrészletekben.

Összhangba került az állampapír és az értékpapír óvadék, az óvadék tárgya lehet diszkontkincstárjegy és más értékpapír is, azonban csak olyan értékpapír fogadható el, amit az óvadékot nyújtó és a pénzügyi vállalkozás is jogosult lehet megszerezni.

 


Amennyiben valamelyik hitelkonstrukció felkeltette az érdeklődését, a Termékeink menüpontra kattintva bővebb információhoz juthat a hitelekkel kapcsolatban. Minden termékoldal alján megtalálható a hitelkalkulátor, melynek segítségével kiszámíthatóak a várható törlesztőrészletek, a hiteligénylés folyamata online is elindítható, valamint lehetőség van visszahívás kérésére is. Egyéb kérdés vagy érdeklődés esetén kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a +36-(70)-654-2486 telefonszámon vagy a megadott Elérhetőségeink egyikén.