Így juthat olcsó vállalkozói hitelhez 2023-ban a Széchenyi Kártya Program keretében

2023.02.27. 10:10

Az idei év magas alapkamattal indul, így egy fix 5% éves kamatú hitel szinte álomszerű lehetőség vállalkozása számára. A Széchenyi Kártya Program keretében már két évtizede nyílnak lehetőségek, és 2023-ban is elérhetők támogatott Széchenyi hitel konstrukciók vállalkozások számára.

A Széchenyi Kártya Program keretében e cikk megjelenésekor elérhető, finanszírozására fordítható hitelek:

Agrár Széchenyi Kártya igényelhető agráriumi működés finanszírozására.
A beruházási célokra igényelhető konstrukciók:

Meddig érhetők el a Széchenyi Program hitelei?

A felsoroltak közül a MAX+ konstrukciók az új Széchenyi Program aktuálisan futó termékei. Ezek feltételeit 2022 december végén ismertették, a választható pénzintézetek első listája január második hetében jelent meg, nálunk, a Hitelpontnál például már elérhető a Széchenyi Mikrohitel MAX+ konstrukció, és a program pénzügyi háttere is biztosított. A 2023-2038 közötti évekre ugyanis már meghatározták, mennyi pénz költhető a Széchenyi Kártya Program keretében támogatásra, tehát hosszú távon rendelkezésre áll forrás.

Az erről szóló kormányrendelet szerint 2023-ra 59,87 milliárd forintot, 2024-re pedig 160,7 milliárd forintot különítettek el a programra.

Figyelemmel azonban arra, hogy milyen kedvező ajánlat a ma igénybe vehető piaci hitelekkel szemben a fix 5%-os támogatott kamat, valószínűsíthető, hogy hamar kimerül az idei évre szánt keret. Érdemes tehát a hitelt akkor is igényelni, ha a fejlesztés csak később indul, hiszen szintén kedvezményes jutalék megfizetése mellett akár 23 hónap rendelkezésre tartási idő biztosított egyes változatoknál.

AKTUÁLISAN ELÉRHETŐ TERMÉKEK:

Széchenyi Mikrohitel MAX+

Akár 100.000.000 forint
Fix 5%-os kamattal
Akár ingatlan célra is
Érdekel

A Széchenyi MAX+ hiteligénylés feltételei

A program a kis- és középvállalkozásoknak biztosít finanszírozási forrást. Szinte minden egyéni vagy társas vállalkozás kérhet Széchenyi MAX+ hitelt, amely megfelel az alábbi feltételeknek:

  • Stabil a tulajdonosi háttér, azaz a hitel igénylését megelőző fél évben nem volt 50 százaléknál nagyobb tulajdoni változás.
  • Legalább egy teljesen lezárt üzleti évvel rendelkezik a vállalkozás, kivéve a Széchenyi Mikrohitel MAX+ esetében, ezt induló vállalkozások is igényelhetik.
  • Biztos a pénzügyi háttér, tehát például elvárt a pozitív saját tőke és a nyereséges gazdálkodás.

Ahogy általánosságban a hitelek és finanszírozások esetében lenni szokott, kizáró ok a folyamatban lévő NAV végrehajtás, a korábbi kifizetetlen hitel, illetve a negatív bejegyzés a Központi Hitelinformációs Rendszerben - és ezt nem csak a vállalkozásra, de annak tulajdonosaira vonatkozóan is ellenőrzik.

A Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételei

A Széchenyi Kártya Program MAX+ konstrukciók mindegyikére igaz, hogy a kamat egységesen évi fix 15,5%, a kezelési költség 0,5%, ám a 10,5% kamattámogatásnak, illetve a 0,5% kezelési költség támogatásnak köszönhetően a vállalkozások által fizetendő költség évi fix 5% kamat. A felszámolásra kerülő egyéb díjak és jutalékok mértékét is szigorúan szabályozzák, ez azonban termékenként eltérő, mindegyiknél érdemes külön megvizsgálni.

Az új folyósítású piaci vállalkozói hitelek kamata mértéke általában Bubor +1-4%. A Bubor, azaz a Budapesti Bankközi Hitelkamatláb értéke jelenleg 16,73-15 százalék között jár, tehát akár 20%-ot meghaladó éves kamatláb sem elképzelhetetlen piaci hitelek esetében. A MAX+ konstrukciók évi 5% kamata tehát rendkívül kedvező, ráadásul ezzel számolhatnak a teljes futamidőre a cégek, szemben a -jellemzően- változó kamatozású piaci finanszírozási formákkal. A kiszámítható finanszírozás jelentős előny minden gazdasági szereplőnek.

Az alábbiakban az egyes Széchenyi termékek tulajdonságait részletezzük.

Széchenyi Folyószámlahitel MAX+

Klasszikus szabad felhasználású folyószámlahitel, amely a napi működés finanszírozására szolgál. Hitelkeret, amely a futamidő alatt folyamatosan rendelkezésre áll. Összege 1-250 millió forint között lehet, mértékét az éves árbevétel alapján állapítják meg, amelynek 15-25%-a lehet, számítás módjától függően.

A futamidő 1, 2 vagy 3 év, kamatot negyedévente kell fizetni a hitelkeretből igénybe vett összegre időarányosan, de a bankoknak lehetősége van a hitelkeretből igénybe nem vett összegre maximum évi 1% rendelkezésre tartási jutalékot felszámítani. Számolni kell a fentieken túl bírálati díjjal is, mértéke hitel összegétől függően 30 ezer és 320 ezer Ft között lehet, ami a hitelkeret nyitásakor esedékes.

Széchenyi Turisztikai Kártya MAX+

Ennek a hitelkonstrukciónak az alapfeltételei lényegében megegyeznek a Széchenyi Folyószámlahitel MAX+ feltételeivel, azonban ezt a hitelt csak meghatározott, turizmushoz, szabadidőhöz illetve vendéglátáshoz kötött tevékenységet végző vállalkozások kérhetik, az összege pedig 1-300 millió forint között lehet.

Széchenyi Likviditási Hitel MAX+

A konstrukció szabad felhasználású forgóeszközhitel, számla nélküli finanszírozással. Felhasználható forgóeszköz beszerzésre, illetve szolgáltatásra és hitelkiváltásra. Összege 1-250 millió forint között lehet, itt is az éves árbevétel 15-25%-a igényelhető. Eltérően a Széchenyi hiteleknél megszokott 1 év működési múlt elvárástól, ebben a módozatban 150 milliós vagy nagyobb likviditási kölcsön esetében 2 teljes lezárt üzleti év az előírás.

A hitel futamideje 3 év. A törlesztést a legfeljebb 9 hónapos türelmi idő lejártát követően kell megkezdeni, havonta egyenlő részletekben. A kamat mellett egyszeri szerződéskötési díjjal is számolni kell, ez a hitelösszeg 1,5%-a, de legfeljebb 1,5 millió forint lehet.

Széchenyi Beruházási Hitel MAX+

Ez a beruházási hitel elsősorban az energiahatékonyság javítását és hatékonyabb technológiára váltást segítő beruházási hitelcélok megvalósítására használható fel. Például hatékonyabb gépek, berendezések, technológiák vásárlása, megújuló energiaforrások bevonására irányuló fejlesztések, illetve bizonyos esetekben új vagy használt kis- és nagyhaszon gépjárművek illetve vontatmányaik beszerzése lehet a beruházás célja. A Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ igényelhető a “Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022” aktuálisan hatályos felhívásához kapcsolódóan is.

A hitel összege minden esetben 1-500 millió forint között lehet és fontos feltétel, hogy az igénylő vállalkozás legalább 10% önerővel kell rendelkezzen az adott célra.

A futamidő akár 10 év lehet, illetve a törlesztésre maximum 24 hónap türelmi idő kérhető. További kedvezmény, hogy a teljesítés negyedévente is lehetséges, nem csak havonta. Jó tudni azonban, hogy a szerződéskötési díj a hitelösszeg 2%-a, legfeljebb 2 millió forint, és folyósításonként 15 ezer Ft folyósítási jutalék megfizetésére is számítani kell.

Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+

A Beruházási Hitel MAX+ konstrukció agrár változata. Beruházási célra, illetve a kapcsolódó forgóeszköz beszerzésre használható fel. Ilyen lehet például:

  • immateriális javak beszerzése
  • ingatlan építése, fejlesztése, vásárlása, beleértve a termőföld vásárlást is
  • ültetvény telepítése
  • új vagy használt gép, berendezés, feltételeknek megfelelő kis- és nagyhaszon gépjárművek és vontatmányaik beszerzése
  • egyéb tárgyi eszköz beszerzése, fejlesztése
  • tenyészállat beszerzése
  • tulajdonrész vagy üzletrész vásárlása
  • magasabb energiahatékonyságú gépek, berendezések vagy technológiák vásárlása
  • megújuló energiaforrások alkalmazására irányuló fejlesztések.

A hitel költségei és feltételei megegyeznek a Beruházási Hitel MAX+ konstrukcióval.

Széchenyi Mikrohitel MAX+

A Széchenyi Mikrohitel MAX+ sokrétűen felhasználható, és különlegessége, hogy akár induló vállalkozások is igénybe vehetik, azaz nem szükséges lezárt pénzügyi év. A hitel célja lehet beruházás, forgóeszköz beszerzés és akár korábbi hitel kiváltása is. Összege 1-50 millió forint között lehet, a futamidő pedig maximum 120 hónap.

A hitelre kérhető rendelkezésre tartás, a törlesztésre pedig türelmi idő. A fix 5% kamaton túl felmerülő költség még a hitelösszeg 2%-ra, de legfeljebb 2 millió forintra rugó szerződéskötési díj, illetve a 15 ezer Ft folyósítási jutalék.

Széchenyi Lízing MAX+

Felhasználható agrár célú és nem agár célú lízingügyletek finanszírozására, mint például:

  • új vagy használt haszongépjármű
  • gép, berendezés vagy
  • immateriális javak beszerzése.

Fontos tudni azonban, hogy személygépjármű beszerzésére nem igényelhető.

A finanszírozás összege 1-100 millió Ft, a futamidő 1-7 év lehet, az évi 5% fix kamat mellett 2,5%, de maximum 2,5 millió Ft szerződéskötési díj is felszámításra kerül ebben a konstrukcióban.

Mikor igényelhetők a Széchenyi MAX+ konstrukciók?

A Széchenyi MAX+ konstrukciók 2023. első félévében elérhetők, ebben az időszakban kell a hitelszerződés aláírásáig eljutni a folyamatban. A hitelbírálat azonban időigényes lehet, ezért a kérelmek befogadása általában előbb lezárul, a keret kimerülése pedig szintén korlátozó tényező lehet - érdemes tehát minél hamarabb lépni.

Befogadási határidők a cikk megjelenése pillanatában:

2023. március 31.

A Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ GEKKO alkonstrukcióban érintett speciális eseteiben

2023. május 26.

Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ és Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+

2023. június 5.

Széchenyi Kártya MAX+, Széchenyi Likviditási Hitel MAX+ és Széchenyi Lízing MAX+

A határidők módosítására a Széchenyi Programot irányító Kavosz Zrt. jogosult.

A hitelszerződések hatályba lépése 2023. július 31-ig kell megtörténjen, a garantőr intézmények készfizető kezességvállalásának igénylésére pedig 2023. szeptember 30-ig van lehetőség.

További tudnivalók

A hitelbirálathoz szükség van a megelőző évi beszámolóra és a főkönyvi kivonatra. A februárban beadásra kerülő kérelmek esetén elegendő lehet a 2021. évi beszámoló, illetve a 2022-es főkönyv, de célszerű lehet ehelyett meggyorsítani a 2022. évi beszámoló elkészítését, mert későbbi időpontban ezt már jellemzően nem elfogadott. A Széchenyi hitelek mindenkori feltétele a Kavosz regisztráció, mely során meg kell adni a folyósító pénzintézetet, tehát érdemes lehet a finanszírozási lehetőség megismerésével kezdeni, és csak ha biztosítottnak látszik a szerződéskötés, akkor belevágni a papírmunkába.

 


Amennyiben valamelyik hitelkonstrukció felkeltette az érdeklődését, a Termékeink menüpontra kattintva bővebb információhoz juthat a hitelekkel kapcsolatban. Minden termékoldal alján megtalálható a hitelkalkulátor, melynek segítségével kiszámíthatóak a várható törlesztőrészletek, a hiteligénylés folyamata online is elindítható, valamint lehetőség van visszahívás kérésére is. Egyéb kérdés vagy érdeklődés esetén kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a +36-70-642-0202 telefonszámon vagy a megadott Elérhetőségeink egyikén.