Elérhető a Hitelpontnál az EXIM Kishitel Program

2021.03.04. 11:12

Elérhető Hitelpontnál az EXIM Kishitel Program, mely összesen 10 milliárd forint keretösszeggel támogatja a hazai KKV-k tevékenységét és fejlődését. Elsődleges célja azon mikro- és kisvállalkozások finanszírozása, melyek rész vesznek a nemzetközi értékláncban, ezáltal is erősítve Magyarország versenyképességét.

A hitel egyik lényeges előnye, hogy induló vállalkozások is igényelhetik, nem szükséges az előző évek pénzügyi beszámolójának megléte ahhoz, hogy hitelhez juthassanak. Az EXIM Kishitel Program beruházási és forgóeszköz hitelcélra a Hitelpontnál igényelhetők, kedvező feltételekkel és széles felhasználási körrel juttatják finanszírozáshoz a hazai vállalkozásokat.

A hitelfelvevők körébe tartoznak azok a mikro- és kisvállalkozások, melyek

  • székhelye vagy telephelye Magyarországon bejegyzett;
  • devizabelföldi gazdálkodó szervezetnek minősülnek;
  • TEÁOR kód szerint végzett tevékenysége megfelel a feltételeknek, vagy az ügyfél az aktuális főkönyvi kivonata alapján exportőrnek minősül.

Beruházási hitel esetén a felvett hitelösszeg fordítható termelő, szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó, saját célra megvalósítandó ingatlan, gép, berendezés, felszerelés vásárlására és fejlesztésére, valamint immateriális javak beszerzése. A program keretében lehetőség nyílik tárgyi eszközök bérbeadás célú megvásárlására is. Amennyiben forgóeszközhitelt igénylünk, az összegből finanszírozható készlet- és vevőkövetelés állomány, egyéb működési költségek és likviditás is.

Nem finanszírozható azonban cégcsoporton belüli ingatlan/létesítmény és egyéb tárgyi eszköz vásárlása, bérbeadás útján történő hasznosítási célú ingatlan/létesítmény vásárlása, fejlesztése és építése, befejezett beruházás, irodaingatlan építése vagy személygépjármű vásárlása.

Kamat és díjak

A hitel változó kamatozású, kedvezményesen évi 4,8% mellett érhető el aktuálisan (a mindenkor aktuális feltételeket keresse a hatályos hirdetményben). A tőketörlesztés egyenlő részletekben történik, a fizetendő törlesztő összege így havonta csökken a futamidő végéig. Ezen kívül felszámításra kerül még évi legfeljebb 1,5% kezelési költség, 0,2% folyósítási jutalék, de maximum 150.000 forint, a rendelkezésre tartási időszak legfeljebb 1 év lehet. Az előtörlesztési- és hitelbírálati díj kondíciós lista szerint kerül kiszámításra.

Az igényelhető hitelösszeg ügyletenként 5-100 millió forintig terjedhet, de legfeljebb az árbevétel 75%-a, vagy kezdő vállalkozások esetén az üzleti terv 75%-a igényelhető. Kezdő vállalkozások esetében a hitelösszeg maximum 30 millió forint lehet, kivéve, ha egy nem kezdő vállalkozás készfizető kezességet vállal, ezzel lehetőséget biztosítva a nagyobb hitelösszeg igényléséhez. Beruházási hitel esetén legalább 20% saját erő elvárt, a beruházási hitel futamideje 12-120 hónapig, míg a forgóeszköz hitelé 6-60 hónapig terjedhet.

Részletes tájékoztatásért keresse kollégáinkat elérhetőségeink valamelyikén.