Indul a Hitelpontnál az MFB Krízis Hitel – 04.30-tól elérhető az NHP Hajrá

2020.04.23. 00:44

A magyar kormány, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a hozzá tartozó vállalatcsoporton (MFB Csoport) keresztül összesen 1490 milliárd forint keretösszegű finanszírozási csomaggal segíti a mikro-, kis- és közepes vállalkozások pénzügyi helyzetét, több kedvező konstrukcióval áll készen a válság következményeinek enyhítésére.

A krízishelyzet során felmerülő gazdasági problémák ellensúlyozására a Növekedési Hitelprogram feltételrendszereihez nagyon hasonló refinanszírozott hitellel biztosítja a magyar vállalkozások működésének fenntartását a válság idején is. Ennek a csomagnak a mikro- és kisvállalkozások támogatására megjelenő hitelprogramja az MFB Krízis Hitel, mely összesen 180 milliárd forintos keretösszeggel biztosít forrást a hazai kkv-k számára.

 

AKTUÁLISAN ELÉRHETŐ TERMÉKEK:

Széchenyi Mikrohitel MAX+

Akár 100.000.000 forint
Fix 5%-os kamattal
Akár ingatlan célra is
Érdekel
Jelenleg nem elérhető

EXIM Kishitel

Akár 150.000.000 Ft hitelösszeg
Beruházási és forgóeszköz hitelcélra
Exportőr cégek részére
Részletek

 


AZ MFB KRÍZIS HITEL TERMÉKE 2020. ÁPRILIS 30-TÓL ELÉRHETŐ A HITELPONTNÁL, AZ IGÉNYLÉSE ONLINE EGYSZERŰEN ELINDÍTHATÓ. A RÉSZLETEKKEL KAPCSOLATBAN KERESSENEK MINKET BIZALOMMAL AZ  ALÁBBI ELÉRHETŐSÉGEK EGYIKÉN, VAGY A +36-(70)-654-2486 TELEFONSZÁMON.


 

A konstrukcióval kapcsolatos termékoldalunkon  megtalál minden lényeges információt röviden, azonban szükségesnek éreztük a terméket kicsit részletesebben is bemutatni, érdemes tehát alábbi cikkünket végigböngészni.

Az MFB Krízis Hitel az állami mentőcsomag része, a gazdaság kisebb szereplőinek célzott termék. (Forrás: Matthew Waring, Unsplash)

 


Az NHP Hajrá hitelprogramban, valamint az MFB Versenyképességi Hitelprogramban elsősorban a vállalatoknak nyílik lehetőségük jelentősebb méretű projektek kivitelezésére, nagyobb beruházások megvalósítására és ezek finanszírozásának előteremtésére.

Az MFB Krízis Hitel programja a kisebb méretű, induló - vagy csak teljes lezárt üzleti évvel nem rendelkező -, vagy kereskedelmi bankok által valamely okból nem finanszírozható vállalkozásokat segíti.


A hitel segítséget nyújthat a mikro- és kisvállalkozások számára munkavállalóik megtartásában, megoldást kínál likviditási problémák enyhítésére, ösztönzi a céges szintű fejlesztéseket és elősegítheti azt is, hogy a vállalkozások ne kerüljenek külföldi kézbe a krízis idején. Szem előtt tartott fontos cél volt, hogy a magyar vállalkozások ne csak túléljék a válságot, hanem aktív szereplőként élénkítsék a gazdaságot, a pénzügyi nehézségeket leküzdve.

A válság után sem áll meg az élet, a hazai KKV-k az MFB Krízis Hitel segítségével stabil szereplői lehetnek a magyar gazdasági növekedésnek. (Forrás: Annie Spratt, Unsplash)

Az MFB Krízis Hitel program célja

Az MFB Krízis Hitel programján keresztül 180 milliárd forintos keretösszeg áll a hiteligénylők rendelkezésre. Legfőbb célja, hogy rövid-, közép- és hosszú távon is forrást biztosítson a vállalkozások számára és hogy csökkentse a COVID-19 krízishelyzetből adódó veszteségeket. A Krízis Hitel kedvező árazása által a válságkezelés hatékony eszköze lehet, segítségével a magyar cégek képesek lesznek eleget tenni a felmerülő finanszírozási igényeknek, ezáltal az MFB – a programot végrehajtó pénzügyi vállalkozások segítségével - összességében csökkenteni tudja a válsághelyzetből adódó gazdasági visszaesés mértékét.

Az NHP Hajrá hitellel szemben megoldást kínál azon vállalkozások számára is, melyek finanszírozási igényét a kereskedelmi hitelintézetek valamilyen okból kifolyólag nem tudják kielégíteni. Tehát magasabb kockázatú vagy alacsonyabb hitelösszeget igénylő vállalkozások számára is ideális a konstrukció, nagyon kedvező feltételek mellett. Mind az elérhető legmagasabb hitelösszeg, a széles körű hitelcélok ezt segítik, ez pedig kamattámogatással és állami készfizető kezességvállalással kerül kiegészítésre, ezzel megalkotva egy sokak számára előnyös vállalkozói hitelt.

Lényeges kondíciók

Az MFB Krízis Hitel program három felhasználási móddal jelenik meg a piacon, igényelhető Beruházási Hitel, Beruházási hitelt kiváltó hitel, valamint Önálló forgóeszközhitel. Mindhárom kategórián belül a maximális hitelkeret ügyletenként 150 millió forintig terjedhet, az alsó határ pedig 1 millió forint. A beruházási célú Krízis Hitel esetében a felhasználás tekintetében az NHP Hajrá programban meghatározott követelményeknek kell megfelelni. A felvett vállalkozói hitel kamata 2,5% fix éves kamatozású (kamattámogatást tartalmaz), a tőketörlesztés negyedévente esedékes, egyenlő törlesztőrészletekben. A kamatfizetés szintén negyedévente esedékes.

 

Az MFB Krízis Hitel kondícióival kapcsolatos részletekről tájékozódhat az MFB Terméktájékoztatójából, vagy érdeklődjön kollégáinknál az alábbi elérhetőségek egyikén.

 

Az MFB Krízis Hitel esetében fontos kiegészítő támogatás a 80%-os állami készfizető kezességvállalás, mely lehetővé teszi a pénzügyi vállalkozások számára a kedvezőtlen piaci környezetben a magasabb kockázat vállalását. A kezességvállalási díj mértéke évi 0,1%, ez a hitel fennálló tőkeösszegének 80%-ra vetítve kerül kiszámításra. A Beruházási Hitel és Beruházási hitelt kiváltó hitel esetén a futamidő 1-től 10 évig terjedhet, míg Önálló forgóeszközhitel kiváltásánál egytől három évig terjedő időszakot ölelhet fel.

Az MFB Krízis Hitelt kezdő vállalkozások is igényelhetik, nem szükséges az egy teljes üzleti év beszámolója. (Forrás:Green Chameleon, Unsplash)

Felhasználási kör, hitelcélok

Beruházási hitelcél

A Beruházási Hitel széles körben, általános beruházási célokra használható fel.

Ide tartozik:

  • új vagy használt tárgyi eszköz vásárlása
  • saját tulajdonú tárgyi eszköz átalakítása, korszerűsítése
  • kapacitás bővítése
  • ingatlanvásárlás
  • beruházás
  • gépbeszerzés
  • egyéb immateriális javak beszerzése
  • telephelyfejlesztés

Tulajdonképpen minden olyan hitelcél elfogadott, ami megfelel az NHP Hajrá program feltételeinek.

Forgóeszköz hitelcél

Forgóeszközhitel esetén lehetséges forgóeszközök beszerzése, valamint a vállalkozások likviditását segítő finanszírozás is.

A klasszikus készlet- és vevőfinanszírozáson túl működési kötségek fedezésére, valamint személyi jellegű ráfordításokra is felhasználható a hitelkeret.

A hitel összetételét tekintve adott, hogy legalább az 50% része forgóeszköz finanszírozása legyen (ide tartozik a legfeljebb 30 napja lejárt vevőkövetelés finanszírozása is). Ezzel párhuzamos kikötés az is, hogy legfeljebb 50% lehet működés finanszírozásából származó költség.

Ebbe a kategóriába tartoznak:

  • személyi jellegű ráfordítások
  • rezsiköltségek
  • bérleti díj
  • szolgáltatások díja
  • reklámköltségek
  • karbantartás, javítási költségek

A forgóeszközhitel nem rulírozó típusú, nem újítható meg, nem hosszabbítható és nem váltható ki újabb forgóeszközhitellel.

Hitelkiváltás Hitelcél

A hitelkiváltó hitelek egy részletben kerülnek folyósításra. Beruházási hitelt kiváltó hitel esetén azon beruházási hiteleket lehet kiváltani, melyeket hazai pénzügyi intézményektől igényeltek legkésőbb 2020.01.01-ig.

 

Igénybe vevők köre, korlátozások

Fontos megemlíteni, hogy Beruházási Hitel esetén előírás a minimum 10% saját erő, ez szintén kedvező paraméter az MFB Krízis Hitel konstrukciójában. Forgóeszközhitel és Beruházási hitelt kiváltó hitel esetén nem szükséges saját erő.

A hiteleket KKV-k vehetik igénybe, ide tartoznak az egyéni vállalkozók, egyéni cégek, őstermelők, gazdasági társaságok és szövetkezet formában működő induló vagy meglévő vállalkozások is.


JELENTŐS KÜLÖNBSÉG AZ NHP HAJRÁ PROGRAMHOZ KÉPEST, HOGY A KRÍZIS HITELT KEZDŐ VÁLLALKOZÁSOK IS IGÉNYBE VEHETIK, NEM FELTÉTEL AZ 1 TELJES NAPTÁRI ÉV ELFOGADOTT BESZÁMOLÓJA.


Forgóeszköz felhasználási cél esetén további kikötés, hogy amennyiben az igényelt hitelösszeg 50 millió forint feletti, az összeg nem haladhatja meg az utolsó lezárt év árbevételének 1/3 részét – ennek megállapításához a már rendelkezni kell 2019 évi beszámolóval. Ez azt jelenti, hogy az induló vállalkozások legfeljebb 50 millió forintig igényelhetnek forgóeszköz célra hitelt a konstrukción belül. 50 millió forint feletti hitelösszegnél feltétel az is, hogy a vállalkozás utolsó két lezárt évének üzleti eredménye ne legyen negatív.

Egyéb kizáró okok

  • A vállalkozás a cégbíróságon nincs bejegyezve (kivéve ev.)
  • Törölt adószám
  • Folyamatban levő csőd-, törlési vagy felszámolási eljárás
  • Lejárt esedékességű adó vagy banki tartozás
  • 25%-ot meghaladó állami vagy önkormányzati részesedés

A 2,5%-os fix éves kamatozás és a széles felhasználási kör nagy segítség a hazai vállalatok számára a válság idején. (Forrás: Charles Deluvio, Unsplash)

Biztosítékok, fedezet

Az állami kezességből adódóan a szokásosnál engedékenyebbek a biztosítéki feltételek, azonban a hitelek kihelyezése elsősorban ingatlanfedezet mellett várható.

Valamennyi hiteltípus esetén elvárt biztosíték legalább a hitel tőkeösszege felének, és az első évben esedékes kamatösszeg felének megfelelő fedezet biztosítása, melyet kiegészít az állami kezességvállalás.

Beruházási Hitel és Hitelkiváltás esetén a kötelező biztosítéki elem a beruházás tárgya, melyek fedezetbe vonása zálogjog, illetve jelzálogjog, valamint elidegenítési- és terhelési tilalom bejegyzésével történik.

Forgóeszközhitelnél ingatlan jelzálog, és/vagy ingó zálogjog és/vagy követelésen alapított zálogjog alkalmazható.

Kiegészítő biztosítékként egyéb ingatlanon alapított jelzálogjog alkalmazható valamennyi felhasználási mód esetén.

A kötelező és kiegészítő biztosítékokon felül az alábbi addicionális biztosítékok alkalmazására van lehetőség:

  • vállalkozásban érintett magánszemélyek, kapcsolt vállalkozások készfizető kezességvállalás,
  • fizetési számla követelésen alapított óvadék,
  • készpénz óvadék,
  • követelésen alapított zálogjog.

 


Amennyiben valamelyik hitelkonstrukció felkeltette az érdeklődését, a Termékeink menüpontra kattintva bővebb információhoz juthat a hitelekkel kapcsolatban. Minden termékoldal alján megtalálható a hitelkalkulátor, melynek segítségével kiszámíthatóak a várható törlesztőrészletek, a hiteligénylés folyamata online is elindítható, valamint lehetőség van visszahívás kérésére is. Egyéb kérdés vagy érdeklődés esetén kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a +36-(70)-654-2486 telefonszámon vagy a megadott Elérhetőségeink egyikén.