Miért jó alternatíva egy pénzügyi vállalkozás, ha a bank elutasítja a hitelkérelmünket?

2020.05.16. 19:36

A következő cikkünkben bemutatjuk a pénzügyi vállalkozások tevékenységét, hogy miben különböznek a hitelintézetektől, és hogy miért érdemes pénzügyi vállalkozáshoz fordulni olyan esetben, amikor a kereskedelmi bankok elutasították a hitelkérelmünket.

 

Magyarországon kétszintű bankrendszer van. Ez annyit takar, hogy a jegybank nem áll közvetlen kapcsolatban a lakossággal és vállalkozásokkal, köztes szereplők látják el ezt a feladatot. Ezek a pénzügyi intézmények, ide tartoznak a hitelintézetek (bankok, szakosított- és szövetkezeti hitelintézetek) és a pénzügyi vállalkozások. Mind a hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások az MNB felügyelete alá tartoznak, tevékenységük és működésük engedélyköteles. Annak ellenére, hogy a pénzügyi vállalkozások kevésbé ismertek hazánkban, már több mint 20 éve stabil szereplői a vállalkozás finanszírozási piacnak.

 

A Hitelpontnál rugalmasan kezeljük az ügyleteket, így nagyobb eséllyel juthatnak hitelhez a kisebb, illetve az induló vállalkozások (Forrás: John Schnobrich, Unsplash)

Mivel foglalkoznak a pénzügyi vállalkozások?

A pénzügyi vállalkozások foglalkozhatnak többek között hitel és pénzkölcsön nyújtásával, pénzügyi lízinggel, kezesség és garanciavállalással is. Az egyik nagyobb különbség a hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások között az, hogy a pénzügyi vállalkozások nem jogosultak betétet gyűjteni, ezáltal saját bankszámlát vezetni sem, a bankok viszont a betét gyűjtését beleértve teljeskörű pénzügyi szolgáltatást nyújtanak.

A pénzügyi vállalkozások által végezhető szolgáltatások a hitelintézeti törvényben (Hpt.) kerültek meghatározásra, tulajdonképpen betétgyűjtésen és számlavezetésen kívül minden egyéb pénzügyi, illetve kiegészítő pénzügyi szolgáltatás végzésére jogosultak – amennyiben az ehhez szükséges engedélyt megszerezték.

A hitel nyújtásán belül is több, különböző fajta hitelről beszélhetünk, ezek például a célzott hitelezés, vállalkozói hitelezés (a Hitelpont is ezen a területen tevékenykedik) lízing, faktoring és egyéb szűkebb rétegre specializált pénzügyi szolgáltatások. Jellemzően a pénzügyi vállalkozások nem saját forrásokból nyújtanak hiteleket, hanem úgynevezett refinanszírozott hitelek kihelyezésével foglalkoznak.

A REFINANSZÍROZOTT HITEL OLYAN HITELT JELENT, AMIT MÁSIK PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYTŐL – PÉLDÁUL MFB, MNB, KERESKEDELMI BANKOK – IGÉNYELTEK, MAJD EZT A SAJÁT KOCKÁZATUKRA ADJÁK TOVÁBB AZ ÜGYFELEK RÉSZÉRE A PÉNZÜGYI VÁLLALKOZÁSOK.

A piacon jelenleg majdnem 250 pénzügyi vállalkozás működik, akik összesen kb. 2 200 milliárd forint eszközállománnyal rendelkeznek, ebből kb. 1 890 milliárd forint az ügyfelekkel szemben fennálló követelés – vagyis ennyi az aktuális hitelállományuk 2019-ben.

 

AKTUÁLISAN ELÉRHETŐ TERMÉKEK:

Széchenyi Mikrohitel MAX+

Akár 50.000.000 forint
Fix 5%-os kamattal
Akár ingatlan célra is
Érdekel
Jelenleg nem elérhető

EXIM Kishitel

Akár 150.000.000 Ft hitelösszeg
Beruházási és forgóeszköz hitelcélra
Exportőr cégek részére
Részletek

Széchenyi Beruházási Hitel MAX

Akár 400.000.000 forint
Fix 1,5%-os kamattal
Maximum 10 év futamidő
Érdekel

 

Különbségek a kereskedelmi banki és a pénzügyi vállalkozásokon történő ügyintézés között

Általánosságban beszélve elmondhatjuk, hogy a kereskedelmi bankok szélesebb ügyfélkörrel rendelkeznek, mind a lakossági, mind a vállalati hitelek körében. Éppen ezért számukra előnyösebb, ha olyan dobozos termékekkel vannak jelen a piacon, amelyek előre összeállított feltételrendszer alapján szabják meg, hogy melyik vállalkozás jogosult hitelre. Ezáltal a termékek kevésbé személyre szabhatóak, a rugalmasság hiánya pedig sokszor azt eredményezi, hogy a bankok valamilyen okból kifolyólag elutasítják a hitelkérelmet.

Az NHP Hajrá Hitel igénylése esetében például a leggyakrabban az alábbi indokok alapján várható az ügyféligények elutasítása:

  • nem rendelkezik 1-2 teljes lezárt üzleti évvel,
  • elégtelen gazdálkodási/pénzügyi minősítés,
  • elégtelen számlaforgalom,
  • cégjogi vizsgálat során feltárt negatív események.
  • egyéb kereskedelmi banki szempontból problémás észrevételek.

Gyakori eset, mikor NHP Hajrát szeretne igényelni az ügyfél, azonban ez vagy minősítési, vagy egyéb szempontok miatt nem előnyös a bank számára, ezért elutasítja a hitelkérelmet és felajánlanak egy eltérő, drágább terméket. Az ilyen hiteligénylők számára jelenthetnek megoldás a Hitelpont és más pénzügyi vállalkozások, akik elsősorban nem a cég pénzügyi eredménye, hanem a fedezet minősége alapján hozzák meg a döntést.

A pénzügyi vállalkozások rugalmasabban közelítik meg az ügyleteket, ezért jó alternatívák az olyan vállalkozások számára, melyek nem tudtak hitelhez jutni a bankoknál. Az olyan KKV-k is kedvező feltételekkel találkozhatnak a pénzügyi vállalkozásoknál, amelyek még a vállalkozás egy korábbi fázisában járnak, vagy kisebb méretükből adódóan nem volt annyira magas az előző éveik bevétele. A Hitelponton és más pénzügyi vállalkozásokon keresztül elérhető termékek esetében többnyire támogatott hitelekről beszélünk, így a kedvezményes kamatozás által jó alternatíva lehet a vállalkozást gazdasági növekedésének beindításában.

A jelenlegi krízishelyzetben a vállalkozások körében az NHP Hajrá feltételrendszerének megfelelő MFB Krízis Hitel az egyik legnépszerűbb választás. A hitelkonstrukció keretében a hazai KKV-k 2,5% évi fix kamatozással tudnak hitelt igényelni, széles felhasználási körrel. 1 és 150 millió forint közötti hitelösszegre lehet leadni a hitelkérelmet. Ezen felül az állami kezességnek köszönhetően a magasabb kockázati kategóriába sorolt ügyfelek is pénzhez juthatnak.

Az MFB Krízis Hitel csak pénzügyi vállalkozásoknál érhető el, a rugalmasabb ügyintézésnek és az egyedi elbírálásnak köszönhetően számos szorult helyzetben lévő vállalkozást juttathatnak pénzhez. (Forrás: Scott Graham, Unsplash)

Az MFB Krízis hitel felhasználható általános beruházási célokra, tárgyi eszköz vásárlásra, gépbeszerzésre, illetve forgóeszköz és likviditás finanszírozására is. Az állami készfizető kezesség díja évi 0,1%, így a vállalkozások legfeljebb évi 2,6%-os kamat és díjfizetés mellett juthatnak hitelhez.

 


Amennyiben valamelyik hitelkonstrukció felkeltette az érdeklődését, a Termékeink menüpontra kattintva bővebb információhoz juthat a hitelekkel kapcsolatban. Minden termékoldal alján megtalálható a hitelkalkulátor, melynek segítségével kiszámíthatóak a várható törlesztőrészletek, a hiteligénylés folyamata online is elindítható, valamint lehetőség van visszahívás kérésére is. Egyéb kérdés vagy érdeklődés esetén kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a +36-1-239-8638 telefonszámon vagy a megadott Elérhetőségeink egyikén.