Miért jó alternatíva egy pénzügyi vállalkozás, ha a bank elutasítja a hitelkérelmünket?

2020.05.16. 19:36

A következő cikkünkben bemutatjuk a pénzügyi vállalkozások tevékenységét, hogy miben különböznek a hitelintézetektől, és hogy miért érdemes pénzügyi vállalkozáshoz fordulni olyan esetben, amikor a kereskedelmi bankok elutasították a hitelkérelmünket.

 

Magyarországon kétszintű bankrendszer van. Ez annyit takar, hogy a jegybank nem áll közvetlen kapcsolatban a lakossággal és vállalkozásokkal, köztes szereplők látják el ezt a feladatot. Ezek a pénzügyi intézmények, ide tartoznak a hitelintézetek (bankok, szakosított- és szövetkezeti hitelintézetek) és a pénzügyi vállalkozások. Mind a hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások az MNB felügyelete alá tartoznak, tevékenységük és működésük engedélyköteles. Annak ellenére, hogy a pénzügyi vállalkozások kevésbé ismertek hazánkban, már több mint 20 éve stabil szereplői a vállalkozás finanszírozási piacnak.

 

A Hitelpontnál rugalmasan kezeljük az ügyleteket, így nagyobb eséllyel juthatnak hitelhez a kisebb, illetve az induló vállalkozások (Forrás: John Schnobrich, Unsplash)

Mivel foglalkoznak a pénzügyi vállalkozások?

A pénzügyi vállalkozások foglalkozhatnak többek között hitel és pénzkölcsön nyújtásával, pénzügyi lízinggel, kezesség és garanciavállalással is. Az egyik nagyobb különbség a hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások között az, hogy a pénzügyi vállalkozások nem jogosultak betétet gyűjteni, ezáltal saját bankszámlát vezetni sem, a bankok viszont a betét gyűjtését beleértve teljeskörű pénzügyi szolgáltatást nyújtanak.

A pénzügyi vállalkozások által végezhető szolgáltatások a hitelintézeti törvényben (Hpt.) kerültek meghatározásra, tulajdonképpen betétgyűjtésen és számlavezetésen kívül minden egyéb pénzügyi, illetve kiegészítő pénzügyi szolgáltatás végzésére jogosultak – amennyiben az ehhez szükséges engedélyt megszerezték.

A hitel nyújtásán belül is több, különböző fajta hitelről beszélhetünk, ezek például a célzott hitelezés, vállalkozói hitelezés (a Hitelpont is ezen a területen tevékenykedik) lízing, faktoring és egyéb szűkebb rétegre specializált pénzügyi szolgáltatások. Jellemzően a pénzügyi vállalkozások nem saját forrásokból nyújtanak hiteleket, hanem úgynevezett refinanszírozott hitelek kihelyezésével foglalkoznak.

A REFINANSZÍROZOTT HITEL OLYAN HITELT JELENT, AMIT MÁSIK PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYTŐL – PÉLDÁUL MFB, MNB, KERESKEDELMI BANKOK – IGÉNYELTEK, MAJD EZT A SAJÁT KOCKÁZATUKRA ADJÁK TOVÁBB AZ ÜGYFELEK RÉSZÉRE A PÉNZÜGYI VÁLLALKOZÁSOK.

A piacon jelenleg majdnem 250 pénzügyi vállalkozás működik, akik összesen kb. 2 200 milliárd forint eszközállománnyal rendelkeznek, ebből kb. 1 890 milliárd forint az ügyfelekkel szemben fennálló követelés – vagyis ennyi az aktuális hitelállományuk 2019-ben.

 

AKTUÁLISAN ELÉRHETŐ TERMÉKEK:

Széchenyi Mikrohitel MAX+

Akár 100.000.000 forint
Fix 5%-os kamattal
Akár ingatlan célra is
Érdekel
Jelenleg nem elérhető

EXIM Kishitel

Akár 150.000.000 Ft hitelösszeg
Beruházási és forgóeszköz hitelcélra
Exportőr cégek részére
Részletek

 

Különbségek a kereskedelmi banki és a pénzügyi vállalkozásokon történő ügyintézés között

Általánosságban beszélve elmondhatjuk, hogy a kereskedelmi bankok szélesebb ügyfélkörrel rendelkeznek, mind a lakossági, mind a vállalati hitelek körében. Éppen ezért számukra előnyösebb, ha olyan dobozos termékekkel vannak jelen a piacon, amelyek előre összeállított feltételrendszer alapján szabják meg, hogy melyik vállalkozás jogosult hitelre. Ezáltal a termékek kevésbé személyre szabhatóak, a rugalmasság hiánya pedig sokszor azt eredményezi, hogy a bankok valamilyen okból kifolyólag elutasítják a hitelkérelmet.

Az NHP Hajrá Hitel igénylése esetében például a leggyakrabban az alábbi indokok alapján várható az ügyféligények elutasítása:

  • nem rendelkezik 1-2 teljes lezárt üzleti évvel,
  • elégtelen gazdálkodási/pénzügyi minősítés,
  • elégtelen számlaforgalom,
  • cégjogi vizsgálat során feltárt negatív események.
  • egyéb kereskedelmi banki szempontból problémás észrevételek.

Gyakori eset, mikor NHP Hajrát szeretne igényelni az ügyfél, azonban ez vagy minősítési, vagy egyéb szempontok miatt nem előnyös a bank számára, ezért elutasítja a hitelkérelmet és felajánlanak egy eltérő, drágább terméket. Az ilyen hiteligénylők számára jelenthetnek megoldás a Hitelpont és más pénzügyi vállalkozások, akik elsősorban nem a cég pénzügyi eredménye, hanem a fedezet minősége alapján hozzák meg a döntést.

A pénzügyi vállalkozások rugalmasabban közelítik meg az ügyleteket, ezért jó alternatívák az olyan vállalkozások számára, melyek nem tudtak hitelhez jutni a bankoknál. Az olyan KKV-k is kedvező feltételekkel találkozhatnak a pénzügyi vállalkozásoknál, amelyek még a vállalkozás egy korábbi fázisában járnak, vagy kisebb méretükből adódóan nem volt annyira magas az előző éveik bevétele. A Hitelponton és más pénzügyi vállalkozásokon keresztül elérhető termékek esetében többnyire támogatott hitelekről beszélünk, így a kedvezményes kamatozás által jó alternatíva lehet a vállalkozást gazdasági növekedésének beindításában.

A jelenlegi krízishelyzetben a vállalkozások körében az NHP Hajrá feltételrendszerének megfelelő MFB Krízis Hitel az egyik legnépszerűbb választás. A hitelkonstrukció keretében a hazai KKV-k 2,5% évi fix kamatozással tudnak hitelt igényelni, széles felhasználási körrel. 1 és 150 millió forint közötti hitelösszegre lehet leadni a hitelkérelmet. Ezen felül az állami kezességnek köszönhetően a magasabb kockázati kategóriába sorolt ügyfelek is pénzhez juthatnak.

Az MFB Krízis Hitel csak pénzügyi vállalkozásoknál érhető el, a rugalmasabb ügyintézésnek és az egyedi elbírálásnak köszönhetően számos szorult helyzetben lévő vállalkozást juttathatnak pénzhez. (Forrás: Scott Graham, Unsplash)

Az MFB Krízis hitel felhasználható általános beruházási célokra, tárgyi eszköz vásárlásra, gépbeszerzésre, illetve forgóeszköz és likviditás finanszírozására is. Az állami készfizető kezesség díja évi 0,1%, így a vállalkozások legfeljebb évi 2,6%-os kamat és díjfizetés mellett juthatnak hitelhez.

 


Amennyiben valamelyik hitelkonstrukció felkeltette az érdeklődését, a Termékeink menüpontra kattintva bővebb információhoz juthat a hitelekkel kapcsolatban. Minden termékoldal alján megtalálható a hitelkalkulátor, melynek segítségével kiszámíthatóak a várható törlesztőrészletek, a hiteligénylés folyamata online is elindítható, valamint lehetőség van visszahívás kérésére is. Egyéb kérdés vagy érdeklődés esetén kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a +36-(70)-654-2486 telefonszámon vagy a megadott Elérhetőségeink egyikén.