A pénzügyi mentőcsomag részletei – mire számíthatnak a magyar vállalkozások?

2020.04.30. 18:52

Kiss Roland, a Hitelpont vezérigazgatójának rövid összefoglalója a kormány mentőcsomagjáról.
A pénzügyi mentőcsomag összefoglalójáért érdemes tovább olvasni a cikkünk, amiben részletesebben és érthetően kifejtjük az intézkedések fontosabb pontjait.

AKTUÁLISAN ELÉRHETŐ TERMÉKEK:

Széchenyi Mikrohitel MAX+

Akár 100.000.000 forint
Fix 5%-os kamattal
Akár ingatlan célra is
Érdekel
Jelenleg nem elérhető

EXIM Kishitel

Akár 150.000.000 Ft hitelösszeg
Beruházási és forgóeszköz hitelcélra
Exportőr cégek részére
Részletek

A veszélyhelyzet miatti változások

Március óta számos eddig nem tapasztalt változás következett be a mindennapi életben. A járvány okozta gazdasági korlátozások és az abból értelemszerűen következő válság a vállalkozások biztonságán kívül a munkahelyeket is fokozottan veszélyezteti. A következmények enyhítése érdekében hozta létre a magyar kormány a pénzügyi mentőcsomagot, melynek megalkotása során elsődleges szempont volt a lelassult gazdaság mihamarabbi talpra állítása, a munkahelyek védelme és a pénzügyi biztonság megteremtése Magyarországon.

 

A gazdasági intézkedések fajtái

A kormány intézkedéseit két nagyobb csoportra bonthatjuk. Az első csoport elemei a vállalatok pénzügyi terheinek enyhítésére, míg a másik kategóriába tartozó intézkedések a pénzhez jutásuk segítésére vonatkoznak.

A pénzügyi terhek enyhítésére vonatkozó intézkedések között találhatóak:

  • adóhalasztások
  • járulékkedvezmények
  • bértámogatások
  • közteherfizetések elengedése
  • hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségének felfüggesztése
  • végrehajtások ideiglenes felfüggesztése

A pénzhez jutást segítő intézkedések kategóriájába tartoznak:

  • kedvezményes hitelek
  • garanciaprogramok
  • tőkeprogramok
  • munkáltatói kölcsönök

Az intézkedések összességének célja Magyarország pénzügyi helyzetének megerősítése, és az, hogy a válság után a vállalkozások és velük az ország gazdasága is hamar visszakerüljön a gyors és dinamikus növekedési pályára. Az intézkedések közül az alábbiakban kiemeltünk és áttekintünk néhányat, amelyek elsősorban a vállalkozásokat érinti a krízis idején.

Egyszerűsített hiteligénylési folyamattal, kedvező kamatozással és állami kezességvállalással segíti a kormány a hazai vállalkozásokat a krízis idején (Forrás: Skitterphoto, Pexels)

Forráshoz jutást segítő intézkedések

A mentőcsomagon belül elérhető hitelek

A kormány hitelprogramjai olyan forrást biztosítanak a vállalkozásoknak, melyek számos előnnyel rendelkeznek a piacon található termékekhez képest. Nagyon kedvező kamatozással és hosszabb futamidővel gondoskodnak arról, hogy a hazai cégek megtalálják a számukra legmegfelelőbb konstrukciót. A megítélhető hitel összegének megállapításakor a finanszírozók jellemzően két fő szempontot vizsgálnak:

  • a cégek pénzügyi, gazdálkodási eredményét és bevételeit, valamint az ezekből származtatott jövedelmezési mutatókat, és/vagy
  • a figyelembe vehető fedezet(ek)et és egyéb biztosítékokat.

Fontos kiemelni, hogy az állami programokban kiírt feltételeken túl a finanszírozó alkalmazhat szigorúbb biztosítéki elvárásokat!

MFB Krízis Hitel

A mikro- és kisvállalkozások számára a legnagyobb segítséget az MFB Krízis Hitel jelentheti. Ez a hitelprogram a Hitelponthoz hasonló pénzügyi vállalkozásokon keresztül jut el a cégekhez, minden esetben egyedi szakmai elbírálást biztosítanak az ügyfelek számára a hiteligénylés során. Egyszerűsített igénylési folyamattal várják a hiteligénylőket, így a kérelmet benyújtó vállalkozások akár két héten belül finanszírozáshoz juthatnak, ugyanakkor a hitelezők jellemzően ingatlan fedezetet várnak el az igénylőtől.

Az MFB Krízis Hitel 2,5% fix éves kamatozással vehető fel a vállalkozások számára, amit állami kamattámogatás egészít ki. A korábbiakhoz képest megemelésre került a hitelösszeg is, ezzel is még több vállalkozás számára alkalmassá téve a hitelt, 1 millió forinttól 150 millió forint összegig lehet igényelni. A hitelcélok tekintetében is széles a felhasználhatósági kör, általános beruházási célokra, forgóeszköz finanszírozásra, illetve likviditás finanszírozására is alkalmas, továbbá a korábban felvett, kedvezőtlenebb hitelek kiváltására is igénybe lehet venni. A futamidő forgóeszközhitel esetében 3 év, minden más beruházási célra felvett hitelt pedig legfeljebb 10 év alatt kell törleszteni.

Az MFB Krízis Hitelt minden esetben 80%-os állami kezességvállalás egészíti ki, melynek köszönhetően olyan vállalkozások is forráshoz juthatnak, akiket a bankok kockázatosabb ügyfeleknek ítéltek meg. Egy másik jelentős változás a válság kapcsán a hitelbírálati idő lecsökkentése, hiszen most kulcsfontosságúvá vált a gyors döntés. A Hitelpont is egyszerűsített eljárással készül, a jelentkezés hamarosan online is történhet.


TÁJÉKOZÓDJON RÉSZLETESEBBEN A HITELPONTNÁL ELÉRHETŐ MFB KRÍZIS HITEL FELTÉTELEIRŐL ITT


MFB Versenyképességi Hitelprogram

Az MFB Versenyképességi Hitelprogram a nagyvállalkozások számára hozták létre, de azok a középvállalkozások is érdekesnek találhatják, akik jelentősebb beruházást terveznek a közeljövőben. A vállalat versenyképességének növelésén kívül kapacitásbővítésre is alkalmas lehet. A hitelprogram keretében a hitelcél lehet beruházás, forgóeszköz finanszírozása, hitelkiváltás, akvizíció, valamint likviditásfinanszírozás is. Az MFB Versenyképességi Hitelprogram a kereskedelmi bankokban és közvetlenük az MFB-nél igényelhető, a hitelösszeg ügyfelenként 1-10 milliárd forintig terjedhet, a maximális futamidő 15 év. Ehhez a hitelhez is 80% állami kezességvállalás kapcsolódhat.

MNB NHP Hajrá

Az MNB NHP Hajrá hitelprogram a banki gyakorlatok alapján inkább az éretteb kis- és középvállalkozások számára teszi lehetővé a gazdasági nehézségek áthidalását, vagy éppen a fejlesztések végrehajtását a válság idején. A felvehető hitel futamidejét 20 évre emelték. A hitelcélok az NHP Hajrá program esetében is széleskörűek, beruházásra, forgóeszköz beszerzésre vagy hitelkiváltásra is lehet fordítani az igényelt összeget, a célt azonban még a hitelkérelem benyújtása előtt tisztázni kell.


AZ ELÉRHETŐ HITELKONSTRUKCIÓK ARRA ÖSZTÖNZIK A KKV-KET, HOGY HASZNÁLJÁK KI A PROGRAM ADTA KÖNNYÍTÉSEKET, MARADJANAK TALPON A JÁRVÁNY IDEJÉN IS, ÉS ERŐSÍTSÉK A MAGYAR GAZDASÁGOT.


A mentőcsomag intézkedései elsősorban a KKV-k fennmaradását, gazdasági megerősödését és a munkahelyek fenntartását szolgálják (Forrás: klimkin, Pixabay)

Garanciaprogramok

A garanciaprogramok olyan KKV-k és vállalatok számára jelentenek segítséget a válságból való kilábaláshoz: A garancia programok célja, hogy áthidalja a finanszírozók biztosítéki elvárásai és az igénylő által nyújtható fedezeti kör közötti lyukat.

MFB Krízis Garanciaprogram

Az MFB Csoporthoz tartozó legújabb hitelgarancia program (nem összekeverendő az MFB Krízis Hitelhez kapcsolódó, rendkívül kedvező garancia programmal, melynek éves díja 0,1%), összesen 500 milliárd forintos keretösszeggel a Garantiqa Zrt. kezelésében. Ennek keretein belül a folyószámlahitelekhez, forgóeszköz- és beruházási hitelekhez legfeljebb 90%-os állami garanciavállalás vehető igénybe. A program egyik különlegessége, hogy jelentős mértékű, évi 1,0%-os díjkedvezménnyel érhető el, az egy adósnak nyújtott kezességvállalás pedig az 5 milliárd forintot is elérheti.

MFB Vis Maior Garanciaprogram

Az MFB Vis Maior garanciaprogramja vállalkozások éven túli lejáratú hitelek esetén jöhet szóba, 5 milliárd forinttól nyújt hitelhez kapcsolódó garanciát. A legmagasabb igényelhető összeg ügyletenként 10 milliárd forint, főbb célja pedig a nagyobb KKV-k ösztönzése jelentősebb méretű beruházásainak megvalósítására vagy forgóeszköz finanszírozása. A maximális futamidő 6 év, garanciadíjként pedig éves 0,25-2% kerül felszámításra.

Befektetések

A Nemzeti Válságkezelési Alap által az állam akár azt is vállalja, hogy befektetőként vegyen részt a KKV-k pénzügyi megsegítésében. A csomag részeként az MFB Csoport négy új tőkeprogramon keresztül összesen 500 milliárd forint támogatásból több tízezer cégen tud segíteni. A négy tőkeprogram eltérő célokat szolgál:

  • KKV Mentő Tőkeprogram: mentőövet jelenthet a bajba jutott, alacsony fedezettel rendelkező KKV-k számára,
  • Startup Mentő Tőkeprogram: segítséget nyújthat a sikeres, de a válság miatt megtorpant technológiai startupoknak
  • Krízis Tőkeprogram I-II.: segítséget nyújt a bajba jutott stratégiai cégeknek, eszközt biztosít a vállalat és ingatlan felvásárlásokhoz belföldön és külföldön, illetve tőkefinanszírozást a gazdaság újraindításához

Egyes tőkeprogramok esetében lehetővé teszik azt is, hogy a KKV-k legfeljebb 5 éven belül kivásárolják a tulajdoni részt. Kiemelten támogatottak azok a vállalkozások, amik exportképesek, hiszen az ő megmentésük kifejezetten előnyös a gazdaságnak.

Az elérhető hitelkonstrukciók készek megoldást nyújtani a hazai vállalatok pénzügyi nehézségeire, a hiteligénylés folyamata gyors és egyszerű, akár online is elindítható (Forrás: John Schnobrich, Unsplash)

Adóhalasztások és járulékkedvezmények

A kormány számos egyéb intézkedéssel is próbál hozzájárulni a cégek pénzügyi problémáinak enyhítésére. Nem csak krízishitelek nyújtásával segíti a hazai gazdaságot, sok más olyan intézkedést is hoz, ami több pénzt hagy a nehéz helyzetben lévő vállalatok zsebében.

Az adócsökkentések és célzott támogatások sok esetben hozzájárulnak a munkahelyek megtartásához, ezzel is védve a vállalatok fennmaradását. Más adófajták fizetését a kormány ideiglenesen felfüggesztette, ide esnek a veszélyeztetett szektorokban működő vállalkozások is, esetükben márciustól júniusig biztosított a munkavállalói járulékmentesség. Ezen kívül a munkáltató mentesülhet a közterhek megfizetése alól, ezek a változtatások előnyösek a munkaadó és a munkavállaló számára is. Az egyéni vállalkozók és a kisvállalkozók a kisadózók tételes adója (KATA) tartozásuk megfizetésére kaptak haladékot, így nagyobb eséllyel élik túl a kritikus időszakot.

Július elsejétől a szociális hozzájárulási adó mértékét is csökkentik, a két százalékpontos engedmény miatt összesen 160 milliárd forint marad a vállalkozásoknál fél év alatt. A kisvállalati adó kulcs egy százalékponttal csökken majd 2021. január 1-jétől, ez még további 10 milliárd forinttal támogatja a KKV-kat. Ezen felül csaknem 600 ezer cég számára tolják ki a beszámoló benyújtásának határidejét szeptember 30-ig, a társasági adó és a helyi iparűzési adó befizetési határideje is elhalasztásra kerül eddig az időpontig.

Egyéb kedvezmények, könnyítések

Pénzügyi segítség nyújtása mellett fontos a megfelelő körülmények megteremtése is, hiszen csak egy jól működő rendszer tud megfelelő alapot szolgáltatni az új intézkedésekhez. Éppen ezért állami szinten több adminisztrációs folyamatot leegyszerűsítenek, könnyebb lesz például többek között a hitelkérelem benyújtása is.

 


Amennyiben valamelyik hitelkonstrukció felkeltette az érdeklődését, a Termékeink menüpontra kattintva bővebb információhoz juthat a hitelekkel kapcsolatban. Minden termékoldal alján megtalálható a hitelkalkulátor, melynek segítségével kiszámíthatóak a várható törlesztőrészletek, a hiteligénylés folyamata online is elindítható, valamint lehetőség van visszahívás kérésére is. Egyéb kérdés vagy érdeklődés esetén kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a +36-(70)-654-2486 telefonszámon vagy a megadott Elérhetőségeink egyikén.