fbpx

Hogyan juthat hitelhez egy kezdő vállalkozás 2022-ben?

2022.04.21. 09:54

A hiteligénylés folyamata különösen nehéz feladat lehet a kezdő vállalkozások számára, a cég pénzügyi múltjának hiányából fakadóan a kereskedelmi bankok ritkán vállalják a hitelezést. Az induló vállalkozások finanszírozása sok esetben előnytelen lehet a bankok számára, az ügylet által magasabb kockázatott kell vállalniuk és emiatt sokszor csak kedvezőtlenebb feltételekkel, magasabb kamattal adnak hitelt. Különösen igaz lesz a kialakult helyzetben 2022-ben is, mert ugyan számos vállalkozókat segítő kormányzati program indult, a bankok kockázatvállalási hajlandósága vélhetően mérsékeltebb lesz az elmúlt 5 évben tapasztaltakhoz képest.

Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogy milyen lehetőségeik vannak azoknak a kezdő vállalkozásoknak, melyek hitelfelvétel előtt állnak 2022-ben, és hogy milyen más módon juthatnak finanszírozáshoz abban az esetben, ha bankok által ez nem lehetséges. Ebben a cikkünkben pedig a 2022-ben elérhető támogatott hitelkonstrukciókat hasonlítottuk össze.

Korábbi, 2020.07.24-án megjelent cikkünket frissítettük.

Miért fontos ügyfélként is megérteni a hitelezés kockázatait?

Kölcsönök nyújtása során a hitelintézetek számos kockázatot vállalnak. Sosem lehetnek egészen biztosak abban, hogy az adós képes lesz a teljes hitelösszeget visszafizetni, időben törleszteni, bármikor közbejöhet olyan váratlan esemény, ami befolyásolhatja az adós pénzügyi helyzetét. Különösen igaz ez napjainkban, elég, ha csak a 2008-as gazdasági válság, vagy a 2020-as Covid-19 okozta következményekre gondolunk.

Az igénylési folyamat során végrehajtott kockázati értékelés keretében a finanszírozó saját módszertana szerint alaposan megvizsgálja az ügyfelet, különböző szempontokat kielemezve próbálja megállapítani, mennyire valószínű, hogy képes lesz visszafizetni az összeget.

A kisvállalkozások több okból kifolyólag tartozhatnak magasabb kockázatú besorolásba, ezért a rájuk vonatkozó biztosítéki elvárások is magasabbak. (Forrás: energepic.com, Pexels)

Hiteligénylés kereskedelmi bankoknál

A kereskedelmi bankok jellemzően a vállalkozás pénzügyi múltját veszik alapul a kockázatok elemzésénél, éppen ezért a legtöbb esetben szükséges az elmúlt 2 lezárt pénzügyi év beszámolója a hiteligényléshez. A vállalkozás előző éveinek gazdálkodása fontos szerepet játszik annak megítélésében, hogy mennyire tud majd számára kedvező feltételekkel hitelt biztosítani a bank, de ez alapján történik például a maximálisan felvehető hitelösszeg és az egyéb kondíciók meghatározása is. Ingatlanfedezet hiányában a vállalkozások kizárólag a pénzügyi és gazdasági eredményei alapján kaphatnak hitelt, mivel a pénzintézet nagyobb kockázatot vállal, ez jellemzően magasabb kamatszinttel is együtt jár.

Amennyiben új a vállalkozás, vagy még korai szakaszban van és nem rendelkezik lezárt pénzügyi évvel, abban az esetben nehéz megítélni a finanszírozási kockázatokat. Általánosságban legalább 1-2 évre jó, ha van pénzügyi beszámolójuk, jelentősebb pénzügyi múlt hiányában a cégek kevésbé tudják bebizonyítani, hogy a vállalkozás jövedelmező és hogy képes lesz visszafizetni a hitelt. A kereskedelmi bankok összességében kevésbé, vagy egyáltalán nem tudnak új cégeket hitelezni, mivel ezeknek a vállalkozásoknak nincsen olyan működési múltjuk, amit elemezni tudnának.

 

 

AKTUÁLISAN ELÉRHETŐ TERMÉKEK:

Széchenyi Mikrohitel GO! (FELFÜGGESZTVE)

Akár 50.000.000 forint
Agrár célra is felhasználható
Fix 0,5%-os kamattal
Érdekel

MFB Gazdaság Újjáépítési Hitel Program – Beruházási Hitel

Akár 150.000.000 forint
Már induló vállalkozásoknak is
Érdekel

EXIM Kishitel

Akár 150.000.000 Ft hitelösszeg
Beruházási és forgóeszköz hitelcélra
Exportőr cégek részére
Érdekel

 

A kereskedelmi bankok a kockázatok csökkentése érdekében magasabb kamatszinttel adnak csak hitelt, vagy alacsonyabb hitelösszeget bocsátanak rendelkezésre – amennyiben adnak hitelt. Legfeljebb körülbelül 10 millió forintig adnak finanszírozást pénzügyi múlttal nem rendelkező vállalkozásoknak jelzálog mellett, ezzel is csökkentve a saját kockázatukat is kitettségüket.

Kezdő vállalkozásként tehát gyakran szembesülhetünk kedvezőtlen feltételekkel. Ilyen esetekben lehet jó döntés, ha pénzügyi vállalkozáshoz fordulunk, hiszen a bankokkal ellentétben a fő fedezet általában ingatlan, ezzel lehetővé téve az új alapítású vagy induló vállalkozások finanszírozását.

A kockázatokat minden esetben ellensúlyozni kell valamilyen biztosítékkal, ingatlanfedezet mellett azonban lehetséges a hitelfelvétel induló vállalkozások számára is.(Forrás: George Becker, Pexels)

Kedvező hitelek induló vállalkozások számára

Amíg a kereskedelmi bankok a pénzügyi múltra támaszkodnak a kockázat megítélése során, a pénzügyi vállalkozások egyéb biztosítékokra, leginkább az ingatlanra fókuszálnak. Fontos tehát kiemelni, hogy a pénzintézetek is csak megfelelő fedezet mellett nyújtanak hitelt, és minden pénzintézet a saját szabályainak megfelelően értékelheti a hitelbiztosítékokat. A Hitelpontnál minden esetben ingatlanfedezet mellett lehetséges a hiteligénylés, az ingatlanfedezeti melletti hitelezés megoldást jelenthet azonban azoknak a cégeknek is, melyek még nem rendelkeznek különösebb gazdasági múlttal, vagy a gazdálkodásukhoz viszonyítva jelentősen magasabb hitelösszeget szeretnének igényelni.

A pénzügyi vállalkozások által közvetített hitelek sok esetben támogatott vagy refinanszírozott hitelek, az állam általában kamattámogatással segíti a vállalkozásokat, ezáltal még kedvezőbbé téve a hiteleket, a magasabb kockázat ellenére is. A Hitelpontnál elérhetőek az MFB Krízis, az MFB Gazdaság Újjáépítési Hitel program hiteltermékei és a Széchenyi Beruházási Hitel GO! kistestvére, a Széchenyi Mikrohitel GO!, melyek alacsony kamattal juttatják hitelhez az új alapítású, vagy nemrég óta fennálló kisvállalkozásokat is.

Amennyiben nincs lehetőség támogatott terméket igényelni, úgy szóba jöhetnek a picit drágább, de kötetlenül felhasználható és üzleti terv nélkül igényelhető szabad felhasználású vállalkozói hitel.

 


Amennyiben valamelyik hitelkonstrukció felkeltette az érdeklődését, a Termékeink menüpontra kattintva bővebb információhoz juthat a hitelekkel kapcsolatban. Minden termékoldal alján megtalálható a hitelkalkulátor, melynek segítségével kiszámíthatóak a várható törlesztőrészletek, a hiteligénylés folyamata online is elindítható, valamint lehetőség van visszahívás kérésére is. Egyéb kérdés vagy érdeklődés esetén kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a +36-1-239-8638 telefonszámon vagy a megadott Elérhetőségeink egyikén.