Hogyan juthat hitelhez egy kezdő vállalkozás 2021-ben?

2020.11.24. 09:54

A hiteligénylés folyamata különösen nehéz feladat lehet a kezdő vállalkozások számára, a cég pénzügyi múltjának hiányából fakadóan a kereskedelmi bankok ritkán vállalják a hitelezést. Az induló vállalkozások finanszírozása sok esetben előnytelen lehet a bankok számára, az ügylet által magasabb kockázatott kell vállalniuk és emiatt sokszor csak kedvezőtlenebb feltételekkel, magasabb kamattal adnak hitelt. Különösen igaz lesz a kialakult helyzetben 2021-ben is, mert ugyan számos vállalkozókat segítő kormányzati program indult, a bankok kockázatvállalási hajlandósága vélhetően mérsékeltebb lesz az elmúlt 5 évben tapasztaltakhoz képest.

Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogy milyen lehetőségeik vannak azoknak a kezdő vállalkozásoknak, melyek hitelfelvétel előtt állnak 2021-ben, és hogy milyen más módon juthatnak finanszírozáshoz abban az esetben, ha bankok által ez nem lehetséges. Ebben a cikkünkben pedig a 2021-ben elérhető támogatott hitelkonstrukciókat hasonlítottuk össze.

Korábbi, 2020.07.24-án megjelent cikkünket frissítettük.

Miért fontos ügyfélként is megérteni a hitelezés kockázatait?

Kölcsönök nyújtása során a hitelintézetek számos kockázatot vállalnak. Sosem lehetnek egészen biztosak abban, hogy az adós képes lesz a teljes hitelösszeget visszafizetni, időben törleszteni, bármikor közbejöhet olyan váratlan esemény, ami befolyásolhatja az adós pénzügyi helyzetét. Különösen igaz ez napjainkban, elég, ha csak a 2008-as gazdasági válság, vagy a 2020-as Covid-19 okozta következményekre gondolunk.

Az igénylési folyamat során végrehajtott kockázati értékelés keretében a finanszírozó saját módszertana szerint alaposan megvizsgálja az ügyfelet, különböző szempontokat kielemezve próbálja megállapítani, mennyire valószínű, hogy képes lesz visszafizetni az összeget.

A kisvállalkozások több okból kifolyólag tartozhatnak magasabb kockázatú besorolásba, ezért a rájuk vonatkozó biztosítéki elvárások is magasabbak. (Forrás: energepic.com, Pexels)

Hiteligénylés kereskedelmi bankoknál

A kereskedelmi bankok jellemzően a vállalkozás pénzügyi múltját veszik alapul a kockázatok elemzésénél, éppen ezért a legtöbb esetben szükséges az elmúlt 2 lezárt pénzügyi év beszámolója a hiteligényléshez. A vállalkozás előző éveinek gazdálkodása fontos szerepet játszik annak megítélésében, hogy mennyire tud majd számára kedvező feltételekkel hitelt biztosítani a bank, de ez alapján történik például a maximálisan felvehető hitelösszeg és az egyéb kondíciók meghatározása is. Ingatlanfedezet hiányában a vállalkozások kizárólag a pénzügyi és gazdasági eredményei alapján kaphatnak hitelt, mivel a pénzintézet nagyobb kockázatot vállal, ez jellemzően magasabb kamatszinttel is együtt jár.

Amennyiben új a vállalkozás, vagy még korai szakaszban van és nem rendelkezik lezárt pénzügyi évvel, abban az esetben nehéz megítélni a finanszírozási kockázatokat. Általánosságban legalább 1-2 évre jó, ha van pénzügyi beszámolójuk, jelentősebb pénzügyi múlt hiányában a cégek kevésbé tudják bebizonyítani, hogy a vállalkozás jövedelmező és hogy képes lesz visszafizetni a hitelt. A kereskedelmi bankok összességében kevésbé, vagy egyáltalán nem tudnak új cégeket hitelezni, mivel ezeknek a vállalkozásoknak nincsen olyan működési múltjuk, amit elemezni tudnának.

 

 

AKTUÁLISAN ELÉRHETŐ TERMÉKEK:

MFB Krízis Hitel &
MFB Krízis Hitel Plusz

Akár 300.000.000 Ft hitelösszeg
Legfeljebb 2,5% éves kamat
24 hónap türelmi idővel
Akár 15 évre
Érdekel

Szabad Felhasználású
Vállalkozói Hitel

Akár 100.000.000 forint
Szabadon felhasználható
Évi 6,5%-os kamattól + 3 havi BUBOR
Érdekel

MFB Gazdaság Újjáépítési Hitel Program – Beruházási Hitel

Akár 100.000.000 forint
Már induló vállalkozásoknak is
Érdekel

 

A kereskedelmi bankok a kockázatok csökkentése érdekében magasabb kamatszinttel adnak csak hitel, vagy alacsonyabb hitelösszeget bocsátanak rendelkezésre – amennyiben adnak hitelt. Legfeljebb körülbelül 10 millió forintig adnak finanszírozást pénzügyi múlttal nem rendelkező vállalkozásoknak jelzálog mellett, ezzel is csökkentve a saját kockázatukat is kitettségüket.

Kezdő vállalkozásként tehát gyakran szembesülhetünk kedvezőtlen feltételekkel. Ilyen esetekben lehet jó döntés, ha pénzügyi vállalkozáshoz fordulunk, hiszen a bankokkal ellentétben a fő fedezet általában ingatlan, ezzel lehetővé téve az új alapítású vagy induló vállalkozások finanszírozását.

A kockázatokat minden esetben ellensúlyozni kell valamilyen biztosítékkal, ingatlanfedezet mellett azonban lehetséges a hitelfelvétel induló vállalkozások számára is.(Forrás: George Becker, Pexels)

Kedvező hitelek induló vállalkozások számára

Amíg a kereskedelmi bankok a pénzügyi múltra támaszkodnak a kockázat megítélése során, a pénzügyi vállalkozások egyéb biztosítékokra, leginkább az ingatlanra fókuszálnak. Fontos tehát kiemelni, hogy a pénzintézetek is csak megfelelő fedezet mellett nyújtanak hitelt, és minden pénzintézet a saját szabályainak megfelelően értékelheti a hitelbiztosítékokat. A Hitelpontnál minden esetben ingatlanfedezet mellett lehetséges a hiteligénylés, az ingatlanfedezeti melletti hitelezés megoldást jelenthet azonban azoknak a cégeknek is, melyek még nem rendelkeznek különösebb gazdasági múlttal, vagy a gazdálkodásukhoz viszonyítva jelentősen magasabb hitelösszeget szeretnének igényelni.

A pénzügyi vállalkozások által közvetített hitelek sok esetben támogatott vagy refinanszírozott hitelek, az állam általában kamattámogatással segíti a vállalkozásokat, ezáltal még kedvezőbbé téve a hiteleket, a magasabb kockázat ellenére is. A Hitelpontnál elérhetőek az MFB Krízis és az MFB Gazdaság Újjáépítési Hitel program hiteltermékei, melyek alacsony kamattal juttatják hitelhez az új alapítású, vagy nemrég óta fennálló kisvállalkozásokat is.

Amennyiben nincs lehetőség támogatott terméket igényelni, úgy szóba jöhetnek a picit drágább, de kötetlenül felhasználható és üzleti terv nélkül igényelhető szabad felhasználású vállalkozói hitel.

 


Amennyiben valamelyik hitelkonstrukció felkeltette az érdeklődését, a Termékeink menüpontra kattintva bővebb információhoz juthat a hitelekkel kapcsolatban. Minden termékoldal alján megtalálható a hitelkalkulátor, melynek segítségével kiszámíthatóak a várható törlesztőrészletek, a hiteligénylés folyamata online is elindítható, valamint lehetőség van visszahívás kérésére is. Egyéb kérdés vagy érdeklődés esetén kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a +36-1-239-8638 telefonszámon vagy a megadott Elérhetőségeink egyikén.