Hogyan juthat vállalkozói hitelhez egy induló cég 2023-ban?

2023.02.21. 09:54

A vállakozói hitel különösen kényes kérdés lehet az induló cégek számára, hiszen pénzügyi múlt hiánya esetén a kereskedelmi bankok ritkán fogadják be a vállalkozói hiteligénylést. Az induló cégek finanszírozása sok esetben előnytelen lehet a bankok számára, az ügylet által magasabb kockázatott kell vállalniuk és emiatt sokszor csak kedvezőtlenebb feltételekkel, magasabb kamattal adnak vállalkozói hitelt. Különösen igaz lesz ez a kialakult helyzetben 2023-ban, mert ugyan számos vállalkozókat segítő kormányzati program indult, a bankok kockázatvállalási hajlandósága vélhetően mérsékeltebb lesz az elmúlt 5 évben tapasztaltakhoz képest.

Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogy milyen lehetőségei vannak azoknak a kezdő vállalkozásoknak, melyek hitelfelvétel előtt állnak 2023-ban, és hogy milyen más módon juthatnak finanszírozáshoz abban az esetben, ha bankok elutasítják hiteligénylésüket.

2023-ban a következő Széchenyi hitelekkel juthat olcsó hitelhez egy kezdő vagy egy működő kisvállalkozás.

 

Korábbi, 2020.07.24-án megjelent cikkünket frissítettük.

Miért fontos vállalkozói hiteligénylés elött megérteni a hitelezés kockázatait?

Kölcsönök nyújtása során a hitelintézetek számos kockázatot vállalnak. Sosem lehetnek egészen biztosak abban, hogy az adós képes lesz a teljes hitelösszeget visszafizetni, időben törleszteni, bármikor közbejöhet olyan váratlan esemény, ami befolyásolhatja az adós pénzügyi helyzetét. Különösen igaz ez napjainkban, elég, ha csak a 2008-as gazdasági válság, vagy a 2020-as Covid-19 okozta következményekre gondolunk.

A vállalkozói hiteligénylés nyomán végrehajtott kockázati értékelés keretében a finanszírozó saját módszertana szerint alaposan megvizsgálja az ügyfelet, különböző szempontokat kielemezve próbálja megállapítani, mennyire valószínű, hogy képes lesz visszafizetni az összeget.

Vállalkozói hitel különösen kényes kérdés 2023-ban

A kisvállalkozások több okból kifolyólag tartozhatnak magasabb kockázatú besorolásba, ezért a rájuk vonatkozó biztosítéki elvárások is magasabbak. (Forrás: energepic.com, Pexels)

Vállalkozói hitel kereskedelmi bankoktól

A kereskedelmi bankok jellemzően a cég pénzügyi múltját veszik alapul a kockázatok elemzésénél, éppen ezért a legtöbb esetben szükséges az elmúlt 2 lezárt pénzügyi év beszámolója a hiteligényléshez. A vállalkozás előző éveinek gazdálkodása fontos szerepet játszik annak megítélésében, hogy mennyire tud majd számára kedvező feltételekkel hitelt biztosítani a bank, de ez alapján történik például a maximálisan felvehető hitelösszeg és a kondíciók meghatározása is. Ingatlanfedezet hiányában a vállalkozások kizárólag a pénzügyi és gazdasági eredményei alapján kaphatnak hitelt, mivel a pénzintézet nagyobb kockázatot vállal, ez jellemzően magasabb kamatszinttel is együtt jár.

Amennyiben új a vállalkozás, vagy még korai szakaszban van és nem rendelkezik lezárt pénzügyi évvel, abban az esetben nehéz megítélni a finanszírozási kockázatokat. Általánosságban legalább 1-2 évre jó, ha van pénzügyi beszámolójuk, jelentősebb pénzügyi múlt hiányában a cégek kevésbé tudják bebizonyítani, hogy a vállalkozás jövedelmező és hogy képes lesz visszafizetni a hitelt. A kereskedelmi bankok összességében kevésbé, vagy egyáltalán nem tudnak új cégeket hitelezni, mivel ezeknek a vállalkozásoknak nincsen olyan működési múltjuk, amit elemezni tudnának.

 

 

AKTUÁLISAN ELÉRHETŐ TERMÉKEK:

Széchenyi Mikrohitel MAX+

Akár 50.000.000 forint
Fix 5%-os kamattal
Akár ingatlan célra is
Érdekel
Jelenleg nem elérhető

EXIM Kishitel

Akár 150.000.000 Ft hitelösszeg
Beruházási és forgóeszköz hitelcélra
Exportőr cégek részére
Részletek

Széchenyi Beruházási Hitel MAX

Akár 400.000.000 forint
Fix 1,5%-os kamattal
Maximum 10 év futamidő
Érdekel

 

A kereskedelmi bankok a kockázatok csökkentése érdekében magasabb kamatszinttel adnak csak céges hitelt, vagy alacsonyabb hitelösszeget bocsátanak rendelkezésre – amennyiben adnak hitelt egyáltalá. Legfeljebb körülbelül 10 millió forintig érhető el náluk finanszírozás a pénzügyi múlttal nem rendelkező vállalkozásoknak, jelzálog mellett, ezzel is csökkentve a saját kockázatukat és kitettségüket.

Kezdő vállalkozásként tehát gyakran szembesülhetünk kedvezőtlen feltételekkel. Ilyen esetekben lehet jó döntés, ha pénzügyi vállalkozáshoz fordulunk, hiszen a bankokkal ellentétben a fő fedezet általában ingatlan, ezzel lehetővé téve az új alapítású vagy induló vállalkozások finanszírozását.

 vállalkozói hitel felvételénél a kockázatokat ellensúlyozni kell valamilyen biztosítékkal

A kockázatokat minden esetben ellensúlyozni kell valamilyen biztosítékkal, ingatlanfedezet mellett azonban lehetséges a hitelfelvétel induló vállalkozások számára is.(Forrás: George Becker, Pexels)

Kedvező hitelek induló vállalkozások számára

Amíg a kereskedelmi bankok a pénzügyi múltra támaszkodnak a kockázat megítélése során, a pénzügyi vállalkozások egyéb biztosítékokra, leginkább az ingatlanra fókuszálnak. Fontos tehát kiemelni, hogy a pénzintézetek is csak megfelelő fedezet mellett nyújtanak hitelt, és minden pénzintézet a saját szabályainak megfelelően értékelheti a hitelbiztosítékokat. A Hitelpontnál minden esetben ingatlanfedezet mellett lehetséges a hiteligénylés, az ingatlanfedezeti melletti hitelezés megoldást jelenthet azonban azoknak a cégeknek is, melyek még nem rendelkeznek különösebb gazdasági múlttal, vagy a gazdálkodásukhoz viszonyítva jelentősen magasabb hitelösszeget szeretnének igényelni.

A pénzügyi vállalkozások által közvetített hitelek sok esetben támogatott vagy refinanszírozott hitelek, az állam általában kamattámogatással segíti a vállalkozásokat, ezáltal még kedvezőbbé téve a hiteleket, a magasabb kockázat ellenére is. A Hitelpontnál elérhetőek az MFB Krízis, az MFB Gazdaság Újjáépítési Hitel program hiteltermékei és a Széchenyi Beruházási Hitel GO! kistestvére, a Széchenyi Mikrohitel GO!, melyek alacsony kamattal juttatják hitelhez az új alapítású, vagy nemrég óta fennálló kisvállalkozásokat is.

Amennyiben nincs lehetőség támogatott terméket igényelni, úgy szóba jöhetnek a picit drágább, de kötetlenül felhasználható és üzleti terv nélkül igényelhető szabad felhasználású vállalkozói hitel.

 


Amennyiben valamelyik hitelkonstrukció felkeltette az érdeklődését, a Termékeink menüpontra kattintva bővebb információhoz juthat a hitelekkel kapcsolatban. Minden termékoldal alján megtalálható a hitelkalkulátor, melynek segítségével kiszámíthatóak a várható törlesztőrészletek, a hiteligénylés folyamata online is elindítható, valamint lehetőség van visszahívás kérésére is. Egyéb kérdés vagy érdeklődés esetén kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a +36-1-239-8638 telefonszámon vagy a megadott Elérhetőségeink egyikén.