Létezik valóban szabad felhasználású vállalkozói hitel? Hogyan lehet hozzájutni?

2020.12.22. 15:48

A vállalkozói szféra számára a szabad felhasználású hiteleket sokan veszélyesnek és kerülendőnek tartják, mondván egy cégnek, cégvezetőnek legyen üzleti elképzelése, terve, tudnia kell mire fogja felhasználni az igényelt kölcsönt. Mások viszont azt mondják: van olyan helyzet, amikor sok vállalkozás számára ezek jelenthetik a kitörési lehetőséget. A maga módján mind a két tábornak igaza van. A szabad felhasználású hitelek felvételét gondosan mérlegelni kell – ha azonban megfelelően választunk, könnyen elkerülhetjük más finanszírozási formák csapdáit vagy előnyre tehetünk szert a piacon.

Korábbi, 2020.12.22-én megjelent cikkünket frissítettük.

Mi az, hogy szabad felhasználású hitel?

Az ingatlanvásárlási célú hitel, eszközhitel vagy áruhitel sem a magánéletben sem a céges világban nem ismeretlen fogalmak. Ezeknek a kölcsönöknek az esetén a kölcsönt folyósító hitelintézet (bank vagy pénzügyi vállalkozás) kiköti, hogy az általa rendelkezésre bocsátott forrást, vagyis a pénzeszközöket mire lehet fordítani.

Ezek a hitelek sokszor támogatott kölcsönök és az esetek többségében kettős célt szolgálnak. Egyfelől igyekeznek áthidalni a hitelt felvevő ügyfelek valamilyen nehézségét (például segítenek, hogy a magas ingatlanárak ellenére tudjanak ingatlant vásárolni), másrészt élénkítenek egy gazdasági szektort is (ingatlanvásárlás esetén például az építőipart). 

A szabad felhasználású vállalkozó hitel olyan hitel fajta, amelynek a felhasználása kötetlenül, szerződésben foglalt előírások nélkül, szabadon történik. Jellemzően nem szükséges üzleti tervet benyújtani az igénylés során, és a felhasználást igazolni sem szükséges számlákkal.

Az élet viszont nem mindig van összhangban az elérhető pályázati forrásokkal vagy kedvezményes hitellehetőségekkel. Ebben az esetben segíthetnek a szabad felhasználású hitelek. Egy szabadon felhasználható hitel keretében folyósított összeget “bármire” lehet fordítani – bár mint látni fogjuk, a legtöbb ilyen kölcsönnek is lehetnek bizonyos felhasználási feltételei. 

Hamarosan elérhető a hitelpont szabad felhasználású vállalkozói hitel (Kép: Pixabay fotója a Pexels oldaláról)

A szabad felhasználású hitelekkel többek között:

  • meg lehet oldani a likviditási problémákat (pl. pénzügyi válság esetén), 
  • olyan ötletet, megoldást is meg lehet valósítani, amelyre nehéz lenne a piacon befektető találni,
  • olyan területeken is fel lehet használni, ahol nem elérhetők más hitelek (például szoftver vásárlásra, know-how jogdíjának megfizetésére, stb)
  • olyan költségtételek finanszírozására is alkalmas, amelyre egyéb hiteltermékek nem, mert azokat korlátozzák a felhasználásra vonatkozó szabályok.

Miért nehéz – látszólag – szabad felhasználású hitelhez jutni?

Szabad felhasználású hitelt nyújtani kockázatos a pénzintézetek számára és különösen igaz ez 2022-ben, amikor a körülmények végett igen bizonytalan gazdasági környezet körvonalazódik – pont azért, mert a felhasználást nem egyszerű ellenőrizni. Mivel nehezebb kiszámítani, mekkora eséllyel sikerül pozitívan egy-egy beruházás, azt sem könnyű mérlegelni, hogy az adós később rendszeresen törleszteni tudja-e a hitelt. Ezért a szabadfelhasználású vállalkozó hitelek esetében sok hitelintézet

  • komoly követelményeket támasztanak, például legalább két lezárt pénzügyi évet és értékelhető árbevételt, gazdálkodási múltat várnak el a cégtől,
  • rugalmasabb konstrukció esetén valamilyen tárgyi fedezetet, jellemzően ingatlan fedezetet vár el a cégtől,
  • a szabad felhasználás jellegéből fakadóan jellemzően ezek drágább hiteltípusok, hiszen a finanszírozó az érthetően magasabb kockázatát beárazza a termékbe.

Szabad felhasználású hitelre ugyanakkor sok esetben szüksége lehet egy mikro- és kisvállalkozásnak, hiszen egy beruházási vagy forgóeszközhitel adminisztrációs terhei a részükre a legnagyobb, kiforrott banki kapcsolatok nélkül pedig a hosszú ügyintézés is problémát okozhat.

Ilyenkor fordul elő, hogy a vállalkozók valamilyen más, akár drágább és rizikósabb hitelformához folyamodnak, például személyi kölcsönből, a magánvagyonukat kockára téve fektetnek be a cégbe. 

Bizonyos helyzetekben a rugalmasság miatt megéri egy kicsit drágább megoldást választani (Kuncheek fotója a Pexels oldaláról)

Mi jelenthet megoldást?

Természetesen senkinek nem érdeke, hogy a mikro-  és kisvállalkozások azért maradjanak le a fejlődésben, mert nem tudnak megfelelni a szigorú feltételeknek. Hosszú távon a befektetői környezetnek sem jó, ha nehéz fejlődőképes vállalkozást elindítani, vagy ha a kezdő vállalkozóknak a magánvagyonuk terhére kell eladósodnia. Ezt felismerve ma már számos szolgáltató kínál szabad felhasználású vállalkozói hiteleket, amelyeket akár kezdő cégek is igénybe tudnak venni.

Hatványozottan igaz ez az aktuális körülményeink között, hiszen a járvány okozta gazdasági helyzetben számos vállalkozás gazdálkodását érte hirtelen sokk, és került ezáltal kiszámíthatatlan pénzügyi helyzetbe.

Hitelpont szabad felhasználású hitel

Már a Hitelpontnál is elérhető szabad felhasználású céges hitel, melynek a legfontosabb előnyei:

  • kezdő cégek számára is elérhető,
  • kötetlenül felhasználható üzleti céljaira,
  • bármely vállalkozói kiadásra fordítható,
  • egyszerűsített ügyintézést és gyorsított elbírálást biztosítunk,
  • üzleti terv nélkül igényelhető,
  • nincs szükség önerőre,
  • nincs szükség Áfa saját finanszírozására,
  • nem szükséges igazolni a hitel felhasználását,
  • a hitel díjai költségelhetők.

Az igénylés legfontosabb előfeltétele, hogy biztosítéki oldalon elvárás a per-, teher, és igénymentes ingatlanfedezet, mely a finanszírozási döntés elsődleges tényezője.

 

 

AKTUÁLISAN ELÉRHETŐ TERMÉKEK:

Széchenyi Mikrohitel MAX+

Akár 100.000.000 forint
Fix 5%-os kamattal
Akár ingatlan célra is
Érdekel
Jelenleg nem elérhető

EXIM Kishitel

Akár 150.000.000 Ft hitelösszeg
Beruházási és forgóeszköz hitelcélra
Exportőr cégek részére
Részletek

 

Mire érdemes figyelni a szabad felhasználású vállalkozói hiteleknél?

A szabad felhasználású hitel, árazását tekintve a fentiekben leírtak szerint jellemzően drágább megoldás, mint a kamattámogatott hitelek, azonban az erősebb biztosítéki háttér miatt olcsóbb, vagy körülbeli megegyezik a folyószámla hitelek árazásával.

Jellemzően azon cégek számára jelent megfelelő megoldást, akik nem alkalmasak kereskedelmi banki, vagy kamattámogatott hitelek igénylésére, nem rendelkeznek megfelelő gazdálkodási múlttal folyószámlahitelhez.

Fontos, hogy ezekre a hitelekre nem szabad támogatásként tekinteni - vagyis a kölcsönt törleszteni kell. Ha a hitelre valamilyen válság, nehézség áthidalására van szükség, érdemes átnézni a piacot. A klasszikus beruházási és forgóeszközök hitelek esetében is több megoldás elérhető.

Bölcs mérlegeléssel azonban ezek a hitelek rengeteg lehetőséget adhatnak a vállalkozók kezébe. A jó időben, megfelelő törlesztőrészlettel vállalt kölcsön a fejlődés beindítója és a nagyobb profit katalizátora lehet - szabad felhasználású hitelek esetén felesleges adminisztrációs terhek nélkül.

Amennyien úgy ítéli meg, hogy inkább támogatott vállalkozói hitelre van szüksége, készítettünk egy piaci körképet és összehasonlítást a 2022-ben elérhető lehetőségekről. Ha pedig szeretné összehasonlítani a Hitelpontnál elérhető hiteleket, úgy az online hitel kalkulátor nem csak a havi törlesztőrészlet nagyságát, de az egyes hiteltermékek különböző költségeit is részletesen megmutatja.