Vállalkozói hitel feltételei: ezeket a dokumentumokat szerezheti be elektronikusan

2021.10.25. 10:03

A vállalkozói hiteligénylés során szükséges dokumentumok közül ma már többet lekérhetünk online ahelyett, hogy hosszú órákat kellene sorbanállással töltenünk a különböző hivataloknál. A szükséges dokumentumok elérése és igénylése azonban gyakran még a tapasztalt vállalkozók számára sem egyértelmű. Nekik, illetve a kezdő vállalkozóknak nyújtunk útmutatót ezzel a cikkünkkel, melyben a vállalkozói hitel feltételeit bizonyító elektronikusan is elérhető dokumentumokat mutatjuk be.

A nem csak elektronikus úton elérhető hitelkérelmi dokumentációhoz itt talál egy check-listát.

A legtöbb hitelelbírálási folyamat során 1-2 lezárt üzleti év beszámolójára van szükség

1. Beszámoló

1-2 lezárt üzleti év beszámolójára hiteligényléshez a kettős könyvvitelt vezető vállalkozásoknak van szüksége. Mivel egyéni vállalkozók és nem áfa alany társas vállalkozások is vezethetnek egyszeres könyvvitelt, a vállalkozói hitel feltételei az ő esetükben eltérhetnek. Egyéni vállalkozóknak rendszerint adóbevallást kell benyújtaniuk. Továbbá előfordulhatnak még más speciális esetek, amelyek a beszámolóra vonatkoznak.

A benyújtandó 1-2 lezárt üzleti év beszámolója tartalmazza

  • a mérleget,
  • eredménykimutatást,
  • kiegészítő mellékletet részletesebb üzleti információkkal.

Előfordulhat, hogy vállalkozói hitel igényléséhez csupán 1 lezárt üzleti év beszámolója szükséges, illetve induló vállalkozás esetében nem kell beszámolóval rendelkezni.

Az online üzleti beszámoló cégjegyzékszám / adószám / cégnév alapján bárki számára lekérhető

Az üzleti beszámolót Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálata honlapján, azaz a https://e-beszamolo.im.gov.hu/ -n érhetjük el, ahol cégjegyzékszám / adószám / cégnév alapján bárki számára lekérhető.

2. Adófolyószámla kivonat és NAV adóigazolás

Az adófolyószámla kivonat a vállalkozások számára kiírt adó- és járulék tételeket és egyenleget tartalmazza, azaz adónemenként beszámol, hogy előírás vagy jóváírás történt az elmúlt időszakban a NAV felé. Az adófolyószámla kivonat tehát az adóalany adóegyenlegét mutatja, valamint tételesen tartalmazza az előírásokat és jóváírásokat, adónemenként.

Az adófolyószámla kivonat az Ügyfélkapun keresztül is, illetve közvetlenül az eBEV Portálon érhető el

A hiteligényléshez ún. nemleges (“nullás”) adóigazolás és együttes (vámhatósággal szembeni tartozás mentességet is jelző) igazolás szükséges, illetve adóbevallás és annak elfogadásáról szóló nyugta. A nemleges adóigazolás igazolja, hogy a kiadás napján az igénylőnek a NAV-nál nyilvántartott köztartozása, illetve végrehajtásra vagy visszatartásra átadott köztartozása nincs.

Az adófolyószámla kivonat és az adóbevallás elfogadásáról szóló nyugta az eBEV Portálon keresztül vagy az Ügyfélkapuból közvetlenül érhető el. A gördülékeny elektronikus ügyintézés végett ma már elengedhetetlen, hogy a vállalkozók rendelkezzenek Ügyfélkapu hozzáféréssel.

A kiírt adó- és járuléktételeket az adófolyószámla kivonat adónemenként tartalmazza

3. NAV jövedelemigazolás

NAV jövedelemigazolásra magánszemély kezességvállalása során lehet szükség, továbbá lízing ügyleteknél merül fel gyakran.

A jövedelemigazolás évenként tünteti fel a bevallott, illetve a munkáltatói, utólagos adómegállapítással, valamint a soron kívüli adómegállapítással megállapított

  • adózó jövedelmet,
  • a keletkező személyi jövedelemadót,
  • a különadót a különadóalap után, illetve
  • az ekho (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) szerint adózott bevétel összegét és ekhofizetési kötelezettséget.

Kisadózó vállalkozások jövedelemigazolása a KATA bevallás adatait veszi figyelembe. Egyszerűsített vállalkozói adózásnál az EVA alanyiság körében megszerzett összes bevételt és utána megállapított evát, illetve az EVA alapot nem képző jövedelmeket tartalmazza.

A jövedelemigazolás online, az Ügyfélkapun keresztül is igényelhető egy elektronikus nyomtatvány kitöltésével, melyhez először egy nyomtatványkitöltő program telepítése szükséges. A jövedelemigazolást a NAV szintén elektronikus formában juttat majd el hozzánk.

A előminősítési fázisban a nem hivatalos cégkivonat is elegendő

4. Cégkivonat

A cégkivonat a cég általános információit tartalmazza, mint cégforma, cégnév, cégjegyzékszám, székhely, fióktelep, létesítő okirat kelte, tevékenységek, jegyzett tőke és megoszlása, képviselet módja, képviseletre jogosultak, könyvvizsgáló adatai, cég statisztikai számjele, adószám, pénzforgalmi jelzőszám, tagok adatai és betétek, illetve üzletrészek adatai.

Az Igazságügyi Minisztérium és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat mindenki számára ingyenesen elérhetővé teszi a Cégszolgálat Ingyenes Céginformáció jegyzéket, azaz E-Cégjegyzék portált. Itt cégnév / cégjegyzékszám / adószám alapján érhető el az ingyenes cégkivonat.

Mivel az ingyenes verzió nem frissül gyakran, ezért nem minősül közhitelesnek. A hitelügyintézés előkészítési fázisában azonban gyakran elégséges ez az online letölthető verzió, csupán a hivatalos ügymenethez van szükség a közhiteles cégkivonatra.

A közhiteles dokumentum az Online Céginformációs Szolgáltatások külön adatbázisából érhető el, mely használatának hozzáférési joga szerződésköteles, így a legtöbb esetben ezt ügyvéd vagy közjegyző állítja ki.

5. Fedezetül szolgáló ingatlan tulajdoni lapja

A fedezetül szolgáló ingatlan tulajdoni lapja a fedezettel kapcsolatos dokumentáció részét képzi, melyet gyakran már az előminősítés során, az értékbecslés előtt be kell mutatni. Az ingatlan tulajdoni lapja az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett adatokat és az ingatlanhoz kapcsolódó jogokat és jogilag jelentős tényeket tartalmazza. Fedezetként tulajdoni lappal rendelkező tulajdon vagy tulajdoni hányad fogadható el.

A tulajdoni lap egyes részei az alábbiakra térnek ki:

  • az ingatlan elhelyezkedése és számszerű adatai (cím, fekvés, helyrajzi szám, terület, stb.)
  • az ingatlanra vonatkozó alapvető jogok és azok megoszlása (tulajdonos, kezelő, használó, tulajdonhányad, stb.),
  • egyéb jogilag jelentős tények (jelzálogjog, haszonélvezet, telki szolgalom, stb.).

A tulajdoni lap igénylése elektronikusan szintén Ügyfélkapus hozzáféréssel a Földhivatali Portálon keresztül zajlik. Itt a cégkivonathoz hasonlóan rendelkezésre áll egy ingyenes verzió, amely nem minősül hitelesnek.

E-hiteles tulajdoni lap 3600 Ft díjfizetés ellenében igényelhető ingatlanonként, melyet a portálon azonnal bankkártyával lehet fizetni. Térképmásolat, mely a hiteligényléshez szintén szükséges, további 2400 Ft/ingatlan-ért érhető el. Fizetés után azonnal letölthető az e-hiteles tulajdoni lap, melyet E-szignó szoftverrel lehet megtekinteni, illetve a beágyazott pdf dokumentumot Adobe Acrobat Reader-rel.

Az ingatlan tulajdoni lapja bárki által lekérhető, de a lekérdező adatai a lekérdezett ingatlan adatainál naplózásra kerülnek, azaz minden egyes lekérdezés visszakereshető.

A tulajdoni lap a hitelkérelem benyújtásánál 30 napnál nem lehet régebbi.

6. Bankszámlakivonat

A hitelesített bankszámlakivonat a céges pénzforgalomról nyújt átfogó képet. Hiteligényléshez általában az utolsó 2-3 hónap bankszámlakivonata szükséges, mely alapján a cég bevételtermelő képességét vizsgálják, illetve, hogy milyen vevőktől érkeznek a bevételek. Egyéni vállalkozóknak a hitelkérelem elbírálásához magánszámlájuk kivonatát kell benyújtani.

Az eredeti vagy hitelesített számlakivonatot számlavezető bankunk e-banking felületén érjük el.

7. Önkormányzati adóigazolások

Az önkormányzati adóigazolások az önkormányzat felé fennálló, illetve teljesített kötelezettségeket tartalmazza tételesen, melyek lehetnek többek között

  • HIPA – helyi iparűzési adó,
  • IFA – idegenforgalmi adó,
  • építmény- és telekadó,
  • talajterhelési díj.

Az önkormányzati adóigazolás Ügyfélkapus azonosítást követően az E-Önkormányzat portálon igényelhető. Itt az önkormányzat keresővel kiválaszthatjuk azt az önkormányzatot, ahol meg szeretnénk nézni adóegyenlegünket, majd az adóazonosító megadásával lekérhetjük azt egyszerű vagy részetes formában.

Hitelkérelem benyújtásakor az önkormányzati adóigazolás sem lehet régebbi, mint 30 nap.

AKTUÁLISAN ELÉRHETŐ TERMÉKEK:

Széchenyi Mikrohitel MAX+

Akár 100.000.000 forint
Fix 5%-os kamattal
Akár ingatlan célra is
Érdekel
Jelenleg nem elérhető

EXIM Kishitel

Akár 150.000.000 Ft hitelösszeg
Beruházási és forgóeszköz hitelcélra
Exportőr cégek részére
Részletek

Általános jótanácsok a vállalkozó hitel feltételeit bizonyító elektronikus dokumentumok beszerzéséhez

A vállalkozó hitelkérelem előkészítése során érdemes külön figyelmet fektetni a szükséges dokumentumok beszerzésének időzítésre. Mivel számos okirat érvényességét veszti 30 napon túl, célszerű azonos időben beszerezni őket.

Felkészülten indítani a hitelkérelmes sokkal kevesebb vesződéssel jár. Javasolt egy pár órát csak a felkészülésre fordítani és listázni, hogy pontosan milyen dokumentációra lesz szükség, honnan lehet beszerezni azokat és esetleg érvényességüket vesztik-e.

Az egyes bankok és pénzügyi vállalkozások hiteltermékeinek nemcsak feltételei, de a hitelkérelemhez szükséges dokumentáció is eltérhet. Sőt, akár hiteltípusonként is másra lehet szükség, hitelkiváltásnál például az utolsó néhány havi törlesztőrészlet megfizetésének igazolása is szükséges. Mindenképpen tájékozódjunk a szükséges dokumentumokról a kérelem benyújtása előtt.

A Termékeink menüpontra kattintva bővebb információhoz juthat az aktuálisan elérhető hitelekkel kapcsolatban. Minden termékoldal alján megtalálható a hitelkalkulátor, melynek segítségével kiszámíthatóak a várható törlesztőrészletek, a hiteligénylés folyamata online is elindítható, valamint lehetőség van visszahívás kérésére is. Egyéb kérdés vagy érdeklődés esetén kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a +36-(70)-654-2486 telefonszámon vagy a megadott Elérhetőségeink egyikén.